Münir Özkul

15 Ağustos 1925'te dünyaya gelen, ünlü Türk sinema sanatçısı ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının ve tiyatro dünyasının en önemli oyuncularından birisidir.

İstanbul Erkek Lisesi mezunu sanatçı, sanat yaşamına henüz lise öğrencisi iken Bakırköy Halkevi'nde tiyatro gösterilerinde rol alarak başladı. Zaman zaman ara verse de, oldukça uzun bir tiyatro hayatı oldu. Sayısız oyunda rol alan Münir Özkul, tiyatro yaşamı boyunca Sadri Alışık, Şükran Güngör, Nevin Akkaya gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı, seksenli yıllarda Ferhan Şensoy'un ortaoyuncular topluluğunun parçası olarak rol aldığı tiyatro oyunları, tiyatro yaşamının son oyunları oldu. Münir Özkul'un Kanlı Nigar oyunundaki roldeki başarısından ötürü İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan 50 yıl önce teslim almış olduğu sembolik kavuğu Münir Özkul'a devretti. Özkul bu kavuğu daha sonra 1989 yılında Ferhan Şensoy'a verdi.

Özkul, başarılı tiyatro yaşamının yanında, 1950'lerden itibaren sinemada da rol almaya başladı. Ertem Eğilmez yönetmenliğinde çekilem Hababam Sınıfı serisinde canlandırdığı okul müdürü Kel Mahmut karakterinde sergilediği üstün performans ile hafızalara kazındı. Pek çok filmde başarıyla rol alan sanatçı, 1972'de Altın Portakal en iyi erkek oyuncu ödülünü, 1977'de Azerbaycan Film Festivali özel ödülünü kazandı. Adile Naşit ile birlikte Türk Sineması'nın en iyi ikililerinden birisini oluşturdu. İkili, o dönemde yer aldıkları filmlerdeki rolleriyle adeta evimizin içinde yaşayan, ailemizin parçası insanlar gibi oldular.

Dizilerde rol oynamaya pek sıcak bakmayan sanatçının rol aldığı az sayıdaki diziler arasında Uzaylı Zekiye sayılabilir.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı ünvanına layık görülmüştür.

Özel yaşamında 4 kez evlenen Özkul'un ilk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi de Umman'dır. İlk eşi Şadan'dan Sait Ferdi adında bir erkek çocuk ve ikinci eşi Suna Selen'den, Güner adında bir kız çocuk babasıdır. Kızı Güner Özkul, babasının evliliğe bakışını "evlenmekten korkmazdı, boşanamamaktan korkardı" diye ifade etmiştir.

Alkol kullanma alışkanlığına sahip olan Müniz Özkul, 1990'lı yıllarda alkol kullanımını bıraktı. Yaşamının son yıllarında demans hastalığına yakalandı. 2003 yılından itibaren evden çıkmamaya başladı ve dış dünyayla iletişimini en alt seviyeye indirdi. Hastalığı sebebiyle hafıza problemleri yaşamaktaydı.

Küçük büyük hemen herkesin gönül bağı hissettiği Münir Özkul, 5 Ocak 2018 günü, İstanbul'da hayata veda etti.

Seni özleyeceğiz Kel Mahmut. Tarık Akan, Kemal Sunal, Adile Naşit, Halit Akçatepe ve diğerlerinin yanında, huzur içinde uyu.
05.01.2018 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın