17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi

Bazı acılar asla unutulmaz, unutulamaz.

O gece saat tam 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 7.6 şiddetindeki deprem herkesi uykusunda yakaladı. 45 saniye süren Gölcük depremi sadece Kocaeli' nde değil, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede ve Marmara'da hissedildi. Resmi rakamlara göre 18.373 kişi öldü, 23.781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı, 285.211 ev, 42.902 işyeri hasar gördü.

Resmi olmayan bilgiler ise çok daha vahim ve de şaşırtıcıydı. Buna göre 50.000'e yakın kişi öldü, 100.000'e de yakın kişi yaralandı.

Gölcük depreminden sonra Türkiye'ye 52 ülke yardım etmiştir: Japonya, Belçika, İsrail, Azerbaycan, Bangladeş, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi, Fas, Cezayir, Almanya, İtalya, Pakistan, Ürdün, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır, Yunanistan, Gürcistan, İsveç, Macaristan, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri bu ülkelerden bazılarıdır.

Bu depremden sonra Türkiye'nin doğal afetlere, özellikle depreme karşı bakış açısı her ne kadar değişse de yeterince gelişmemiştir. Yeterli lojistik önlemler halen alınamamıştır. Olası bir İstanbul depreminde çok büyük bir facia ile karşı karşıya kalacağımız gün gibi ortadadır. En basitinden yoğun yağmur yağışından kaynaklı sel baskınlarında İstanbul'un halini gördük. Çoğu şehir aynı durumda. Fakat İstanbul için beklenen deprem ciddiye alınmalıdır. En az 150.000 binanın komple yıkılarak yerine depreme dayanıklı yeni binaların inşa edilmesi ve çok daha fazla sayıda binanın güçlendirilmesi ivedilikle planlanmalıdır. Afet durumlarında kullanılacak toplanma alanları yaratılmalı, tatbikatlar tertip edilmeli, sivil toplum örgütleriyle hükümet destekli yoğun eğitim verilmelidir. Aksi taktirde çok daha büyük acılar bizleri bekliyor.
16.08.2017 Bourbonur
3
Bu yıkıcı depremin en büyük artçı depremi, deprem kaynaklı vergiler oldu. Depremde oluşan maddi zararları karşılamak için konan vergiler, bir türlü kalkamadı.

Ne yazık ki İstanbul'daki pek çok doğal afet anında toplanma noktası da yapılaşmaya açıldı.
17.08.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın