9 Eylül 1922 İzmir'in Kurtuluşu

26 Ağustos 1922’de hazırlanan ve planlanan, 30 Ağustos “Başkomutan Meydan Muharebesi” ile devam eden ve bir gün içinde Yunan ordusunun en önemli bölümünün etkisiz hale getirildiği, kesin sonucun beş gün içinde elde edildiği başarı ile uygulanmış bir özgürlük mücadelesi, 1 Eylül’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın ordularına bir bildiri yayımlamasıyla devam etti. Bildiride şu tarihi emrini verdi:
"Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverlik kaynaklarını yarışırcasına esirgemeden vermeye devam eylemesini isterim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!".

9 Eylül günü 1. Kolordu Kemalpaşa’ya, 2.Kolordu Manisa’ya, 4.Kolordu Turgutlu’ya ulaştı. Kuzeyde Kazancıbayırı’nda Yunan mevzilerine taarruz eden 3. Kolordumuz düşmanı atarak Bursa’ya ilerledi. Türk süvarileri üç yılı aşkın süredir yaş ve ızdırap çeken İzmir halkının sevinç gözyaşları arasında İzmir’e girdi. 15 Mayıs 1919'da başlayan Yunan işgali sona erdi. Hasan Tahsin tarafından başlatılan kurtuluş savaşımız, başladığı şehirde, İzmir'de zaferle sonuçlandı.

Süvariler, İzmir’e girerken sadece bir kaç yerde hafif denebilecek bir ateşle karşılaşmaktan başka bir olayla karşılaşmadı. Hatta Kordonboyu’ndan geçerken bir İngiliz müfrezesi tarafından selamlandı. Türk bayrağımız Hükümet Konağı'na ve Kadifekale’ye çekildi.

1. Süvari Tümeni Komutanı olan Mürsel Paşa, bir Fransız harp gemisi telsizi vasıtasıyla, İzmir’e girildiğini Ankara’ya bildirdi. İzmir’de Türk halkının sevinci o denli büyüktü ki askerlerimiz çiçek yağmuru altında kaldı.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Yaveri Salih Bozok ile birlikte 10 Eylül 1922'de İzmir’e geldi.

Türk Ordusu'nun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Anlaşması’na giden süreci başlattı. 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalandı. Mudanya Ateşkes Anlaşması'nın devamı olarak 24 Temmuz 1923’te Lozan Anlaşması imzanladı. Böylece Türk milleti, varlığını bütün dünyaya kabul ettirmiş, Türk devleti de tam bağımsızlığını kazanmış oldu.

Güzel İzmir'in Kurtuluşu KUTLU OLSUN!!

BAŞKOMUTAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINA SONSUZ MİNNETLERİMİZLE!

08.09.2017 Bourbonur
4 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın