Ahmet Çakar

Türk futbolunun yetiştirdiği uluslararası tanınırlığa sahip hakemlerden birisidir. 3 Ağustos 1962 doğumlu spor adamı, aktif hakemliği bıraktıktan sonra, televizyonlarda ve gazetelerde spor yorumcusu olarak futbol dünyasının içinde yer almaya futbolseverlerin ilgisini toplamaya devam etmektedir. Asıl mesleği doktorluktur.

Oğuz Sarvan'dan sonra Şampiyonlar Ligi maçı yöneten ikinci Türk hakem olmuştur. Uluslararası arenada yönettiği üst düzey maçlarla, Türk hakemlerine vizyon ve özgüven kazandırmıştır. Yönettiği önemli uluslararası maçlar arasında Bordeaux - Milan arasında 1996 yılında oynanan ve 3-2 biten UEFA Kupası yarı final karşılaşması, 1995'te Bayern Münih - Ajax arasında oynanan ve 0-0 biten Şampiyonlar Ligi yarı final karşılaşması, 1993'te Gana - Brezilya arasında oynanan ve 1-2 biten Gençler (20 yaş altı) Dünya Futbol Şampiyonası Final karşılaşması sayılabilir.

Benim hatırladığım en kritik kararı ise Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında 16 Kasım 1991'de oynanan, şampiyonun belirlenemesinde çok etkili olacak karşılaşmada Beşiktaş lehine verdiği gol kararıydı. Fenerbahçe'nin 2-1 kazanmak üzere olduğu karşılaşmanın son dakikalarında Şifo Mehmet, Fenerbahçe ceza sahasına soldan girerek, korner çizgisine yakın bir yerden yumuşak ve kaleye paralel bir vuruşla topu Fenerbahçe kalesine göndermiş, top çizgi üzerinde bir kaç kez sekerek kaleye girmeden yoluna devam etmişti. Karşılaşmanın hakemi Ahmet Çakar'a göre top, çizgi üzerindeki iki zıplayış arasında, havada iken kaleye girmiş ve geri çıkmıştı. Karşılaşmanın 2-2 sonuçlanmasına yol açan bu karar, Fenerbahçe'yi şampiyonluktan etmişti. Bir Fenerbahçe taraftarı olarak o gün, bugündür Ahmet Çakar'ın eyyam yaptığını düşünür dururum.

Genelde özel hayatıyla gündeme gelmeyen Ahmet Çakar, Mecidiyeköy'de hekimlik yaptığı sağlık ocağından çıkarken 25 Şubat 2004'te 5 el silah atışıyla saldırıya uğramıştır. Kurşunlar Ahmet Çakar'a isabet etmiştir. Saldırıyı yapanlar ve saldırının sebebi kesin olarak tespit edilememiş olmakla birlikte, saldırının spor yorumlarıyla ilgili olduğu düşüncesi yaygın kabul görmektedir.

Ahmet Çakar, 2013 yılında ortaya attığı titreşimli top hipotezi ile, Avrupa Kupaları'ndaki çeyrek final eşleşmelerinin önceden ayarlandığı iddiasını kanıtlamaya çalışmıştır.

2018 itibariyle halen spor yorumculuğuna devam etmektedir.
29.08.2018 Geni
2
Sadece futbol yorumcusu olsaydı daha iyi olacaktı ama 2015 yılında Einstein ile ilgili bir yorum yaparak, adam değildir demiştir. Şimdi tabi bu yorumun ünlü fizikçinin bilim adamlığı ile ilgili değil de eşinden ayrılması ile ilgili bir yorum olduğunu kabul etmekle birlikte, bu spor yorumcusu arkadaşa konusunun dışına fazla çıkmaması tavsiyemizi de buradan belirtelim.
03.09.2018 geronimo
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın