Amatör denizcilere destek kılavuzu

Deniz ile ilgilenen çok insan var. Denizin doğası gereği çok insan sever denizi, bazıları ise Aşık olur. Bu nedenden ötürüdür ki Denizcilik aleminde şöyle bir laf vardır;

" Adamın kıçına Deniz suyu bir kere değdi mi, vazgeçmesi zordur "

Günümüzde Liman başkanlıkları tarafından ilgilelere Amatör Denizci sıfatı ile bazı koşullar altında sertifikalandırma yapılmaktadır. Peki nedir bu koşullar ve sertifikalar. Burada bu konu ile ilgili bilgi paylaşımında bulunarak, yararlanmak isteyen Deniz sevdalılarına yardımda bulunmak istiyorum.

Her şeyden önce ilk olarak yapılması gereken açıklama, Gemi nedir?

"Gemi, Kürek, Yelken veya Makine gücünü kullanarak kendi kendine hareket edebilen, suyun üzerinde durma yetisine sahip her türlü su taşıtıdır."

Neden bu bilgiyi verdim onuda açıklamak istiyorum. İnsanlar tarafından genelde kesinlikle bilinmesi gereken ama çok temel ve basit konular olduğundan hiç önem verilmeyen, bu sebepten ötürüdür ki nice Gemi Kaptanı lisanslı insanların bile bilmediği bir açıklamayı, işe yeni girişenler öğrensin istedim.

Şimdi gelelim Amatör denizcilere. Bu işe girişenler öncelikle 5 temel STCW sertifikası almalıdırlar. Bu sertifikalar;

* Temel İlkyardım Eğitimi
* Temel yangın önleme ve yangınla mücadele eğitimi
* Denizde kişisel can kurtarma teknikleri eğitimi
* Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi
* Can kurtarma araçlarını kifayetli kullanma eğitimi

Bu sertifikaları Denizcilik üniversiteleri tarafından açılan kurslar aracılığı ile alabileceğiniz gibi, denizcilik sertifikalandırması yapan lisanslı Denizcilik Özel Eğitim Kurumları aracılığı ile de alabilirsiniz.

Şimdi, ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle bağlı bulunduğunuz il ve ilçenin Liman başkanlığı için bir ziyarette bulunun ve niyetinizi açıklayın. Bunu yapmanızın sebebi ise mevzuatta yapılmış olabilecek herhangi bir değişiklik sebebi ile takılıp, zaman kaynetmemek. Arkasından size verecekleri formu doldurun. İkinci adım Eğitim kurumu seçmek. Az önce belirttiğim gibi, üniversiteler veya özel eğitim kurumlarından faydalanabilirsiniz. Eğitim kurumları listesini ilgilendiğiniz eğitim kurumu tipinin üzerine tıklayarak bulabilirsiniz.

Bir sonra ki adım, kurumu seçtikten sonra size belirttikleri tarihler arasında mümkün olduğunca ders kaçırmayarak sertifikalandırma aşamasında kendi katkınızı vermeniz. Unutmayın burada öğreneceğiniz her türlü bilgi çok önemli. "Deniz ile asla şaka olmaz"

Kursun bitimini takiben kurs yerinde Devlet adına sizi sınava tabi tutacaklar. Sınavda başarılı olduğunuz takdirde kurs size liman başkanlığına vermeniz için geçici bir Sertifika verecek. Bu Sertifika ile liman başkanlığına başvuruyorsunuz, size bildirdikleri harçları liman başkanlığının belirlediği bankaya yatırarak arkasından bekliyorsunuz.

Tahmini 2 hafta sonra gibi çıkacak evraklarınızı ve sertifikanızı başvurduğunuz liman başkanlığından direkt veya başvurduğunuz liman başkanlığının eğer adrese postalama hizmeti varsa adresinizdende teslim alabilirsiniz.

Ekstra sertifikalar için ve Gemi Kaptanı lisansı alabilmek için lütfen ilgili bağlantıya tıklayınız.
05.09.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın