Can Yücel

21 Ağustos 1926 günü İstanbul'da dünyaya gelen, Türk şiir dünyasının yetiştirdiği sevilen şair. Ölümü milyonlarca sevenini yasa boğarken, yazdığı şiirler halen pek çoklarının duygularına tercüman olmaya devam ediyor.

Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in oğludur. Ankara ve Cambridge Üniversitelerinde Latince ve Yunanca eğitimleri aldı. Çeşitli dış temsilciliklerde tercüman olarak görev yaptı. Bir süre BBC'nin Türkçe bölümünde spiker olarak çalıştı. Askerliğini Kore'de yaptı. Güler Yücel ile yaptığı evlilikten iki kızları ve bir oğulları oldu.

Siyasi yelpazenin solunda yer alan fikirleri vardı. 1971 muhtırası döneminde, Che Guevara ve Mao'nun sözlerinden tercümeler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1996 yılında kurulan Emek Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi listelerinden İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. Süleyman Demirel'e hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı.

Şiirlerinde argo ve müstehcen kelimeler kullandığı iddiasıyla sık sık kovuşturmaya uğradı. Shakespeare, Lorca, Brecht gibi ünlü yazarların eserlerini, aslına bağlı kalma gereği görmeden, kendi yorumunu da katarak tercüme etti. Shakespeare'in ünlü "to be or not to be" sözünü "bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin?" diye çevirdi ve bu söz Türk Kültürü'nde önemli bir yer edindi.

12 Ağustos 1999'da İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. Çok sevdiği Datça'ya defnedilmesi için epey uğraş verildi. Datça'ya defnedildiği gün Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 depremi yaşandı. Cenazesinde çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlandı. Ölüm yıl dönümleri, şarap içildiği gerekçesiyle Datça Belediyesi tarafından anılmayan Can Yücel'in mezar taşı da ne yazık ki parçalandı, mezarı yakınlarında bulunan Can Evi adlı alan ise kapatıldı.
12.08.2017 Geni
4
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın