Çin vizesi almanın gitgide zorlaşması

12 yıldır Çin vizesi alıyorum, bi pasaportlarımı karıştırayım, 11 tane vize almışım. Her başvuru süreci, bir öncekine göre daha zor oluyor. Daha önce emaille aldığımız davetiyeleri gönderiyor, 6 aylık çift girişli vizeleri 1 haftada kolayca alabiliyorken; son iki yıldır, özellikle Rus uçağının düştürüldüğü zamana denk geliyor, iyice illallah dedirten bir boyuta geldi.

Son vize alım süreci kısaca şöyle ki şu anda ortalama bir Türk iş adamı için dünyanın en zor vizesi olduğunu iddia edebilirim;
Çin'de düzenli olarak çalıştığınız bir firmaya davetiye talebi gönderiyorsunuz. Bu firmanın çok büyük bir devlet firması olması tercih sebebi çünkü bu firmaların davetiye için bulundukları şehrin belediyesine bizzat başvurmaları gerekiyor. Bu firma sıradan bir firmaysa bir aya kadar, eğer Pekin merkezli büyük bir devlet firmasıysa iki hafta gibi "kısa bir sürede"! orijinal davetiyeyi alıp size kurye ile gonderiyorlar. Siz de bu davetiyeyle Çin vizesi almaya yetkili acentalara basvurup 9-10 gün gibi bir sürede vizenizi ret yemezseniz alabiliyorsunuz.

Ve aldığınız vize 3 aylık, tek girişli. Yani "benim acil işim var Çin'e bi gidip geleyim" için vize süreci bir aydan başlıyor.
14.09.2017 hosaf
Bu arada sanılmasın ki her ülke için başvuru süreci aynı şekilde zorlaştırıldı; Ganalı! müşterimiz yıllardır hiç değişmeyen bir prosedürle başvurusunu yapıyor; emaille alınan bir davetiye, 1 hafta içerisinde 6 aylık çift girişli vizesini cebine koyuyor.
14.09.2017 hosaf
2 yıl kadar önce,iş amaçlı bir neden ile şirketim benden Çin'e gitmemi talep etti. Vize almama gerek olmadığını, kapıda benim için bekleyen bir Acente olduğunu, girişte vizemi vereceklerini anlattı şirketim bana. Peki dedim, Garanti mektubu, şirket sertifika kopyalarını, rehin para makbuzunu, iş amacımızın orjinal tasdikli belgelerini falan derken ne gerekli ise hazırladım ve havalimanı yoluna düştüm. Türkiye'den çıkışımı belgeleyen çıkış mühürü pasaport içine vurulmuş halde ve yurtdışı çıkış harcı makbuzum cebimde, geçtim kapılardan uçağa binmek üzere bekliyorum.

Bindim uçağa, ne yalan söyleyeyim Singapore Airlines hizmetleri muazzam. Singapore Airlines ile yaptığım seyahatlerim ile ilgili paylaşımlarımı burada bulabilirsiniz. (bkz: Singapore Airlines)

Benim uçuşum üç adet aktarmadan meydana geliyordu. İlk durağım Singapur. Problem yok, çünkü vize gerekliliği yok. İkinci uçağım Hong Kong havalimanına sevk ediyor beni. 8 saat beklememin ardından ikinci uçağıma binerek düştüm Hong Kong yollarına. Varışıma müteakip üçüncü uçağım olan ismini şu an hatırlayamadığım bir 3. Sınıf Çin havayolu şirketi ile Shangai tarafına uçacağım. Bir 9 saat daha bekleyerek Shangai uçağına binebildim. Buraya kadar problem yok, çünkü Singapur'un vizesiz olmasının yanısıra aktarmalı uçuşlar dahilinde kimse size ülkeye henüz giriş yapmadığınız için vize sormayacak.

Shangai'ya varışıma müteakip, uçaktan indikten sonra henüz uluslararası bölgede bir feribot'a binerek başka bir yere geçmem gerekiyor. Gişede ki görevliye İngilizce dilinde derdimi anlattım, bana dedi ki istersen biletini keseyim ama bana sorarsan boşuna gitme, orada seni kapıdan çevirecekler. Riskin şirkete ait olduğunu belirterek çıktım yola, bindim feribota, bu arada hala uluslararası bölgedeyim, yani herhangi bir ülkede değilim o sırada, teorik olarak! İndim feribottan, hoppa, Göçmenlik ofisi memuru yakaladı beni, yok diyor kıpırdama. Anlatıyorum derdimi acentem var, 5 dakikaya yanımızda olacak diye ama adam beni baya bir sarsıyor psikolojik olarak. Korkuyorum, kendi ülkem değil ki, nitekim kendi ülkemde bile korkuyorum bazen. Acentem geldi, o bile yalvar yakar bir şekilde bana 3 günlük vize aldı ve girdim Çin'e. Bu da yetmezmiş gibi otelimin araba ile 4 saat mesafede olduğunu söylemez mi bana! Bindim arabaya, kaderime razı oldum, taktım emniyet kemerimi o kadar uykusuzluk ve yorgunluğun ardından elimden geldiği kadarı ile Çin'i izleyerek 4 saatten biraz fazla araba yolculuğu yaptım.

Olayın ardından Çin ile ilgili sosyolojik ve politik fikirlerimde evet biraz değişiklik oldu ama her olay bir hikaye. Ben, nefret edeceğinize, politikayı burakın politikacılar yapsın, siz maceranın tadını çıkarın derim.
14.09.2017 Jax
1
Covid-19 salgını sonrası daha da zorlaşan süreçtir, sınırdan geçmesine izin verilen varsa tabi.
20.04.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın