Doğru Antibiyotik kullanımı

Günümüzün ilacı olması gereken yerde, yanlış kullanılmasından ötürü, daha çok bir hastalığa dönüşmüş olan antibiyotik kullanımı, artık çoğu bakterilere ve parazitlere karşı etkisini yitirmiş durumda. Nedeni ise apaçık ortada. Grip oldum, grip olacam galiba, kendimi iyi hissetmiyorum, ateşim çıkıyor gibi ve benzeri sebeplerden ötürü antibiyotik kullanımından kaynaklı sebepler ile artık ne yazık ki bakteriler ve parazitler antibiyotiklere karşı direnç kazanmış durumdalar. Aslında demem o ki, ne kadar çok antibiyotik tüketilirse artık antibiyotikler o kadar etkisini yitiriyor. Mikroorganizmalar antibiyotikleri tanıyor ve onlara karşı güçleniyorlar. 1928 yılında Penisilin keşfi ile, antibiyotikler aşırı derecede tüketilmeye başlanmış olurken, bunun nedeni ise bilinçsizlik kaynaklı, her problemi çözdüğünün düşünülmesiydi. Günümüzde ise ne yazık ki artık sonuç, antibiyotiklerin altın çağının bitmesi oldu.

Peki nedir yapılan yanlış? Nasıl bilinçli bir şekilde hareket edebiliriz. Bu yazıda sadece insanları davranış, düşünce ve benzeri açılardan bilinçlerdirmeye çalışırken, sizlerinde lütfen bu yazıyı bir reçete veya doktor tavsiyesi gibi algılamamanızı rica ediyorum. Bu yazı sadece genel kültür amaçlı bilgilendirme adına yazılmıştır.

İlk olarak nedir abi bu antibiyotik. Enfeksiyonlara bakteriler neden olmakta, antibiyotikler ise, bakteriler ve bazı parazitlere etkili olan ilaçlar. E peki ne zaman kullanalım bu antibiyotikleri? Sadece doktor verdiğinde arkadaşlar. Sadece doktor verdiğinde! Grip oldum, ateşim çıktı veya geçen sefer böyle olduğumda doktor antibiyotik vermişti demeyin, doktora gidin, verecekse o versin. Diğer bir mesele, bir şekilde biliyorsunuz ki sizde bir bakteri var, hemen almayın bir antibiyotik. Her ne kadar eczacılar vermeye kalksa da ki, günümüzde reçetesiz antibiyotik verilişi yasaklandı, siz almayın. Gidin doktor versin.

Şimdi özeleştiri yapma zamanı. Bu bakteriler neden antibiyotiklere karşı direnç kazanıyor. Neden olacak abi insanoğlu yüzünden. Ona antibiyotik, buna antibiyotik derken, bakteriler direnç kazanmış halde insandan insana sıçrayarak, antibiyotiklere karşı güç kazandılar. E peki sonuç? Sonuç şu! Antibiyotikler direnç kazandıkça daha güçlü antibiyotikler üretilmeye başlansada bu altın çağ ne yazık ki insanoğlunun ellerinde sona erdi. Şimdi, enfeksiyonun tedavi edilememesi, normalden uzun süren hastalık, şikayetlerde, hastalıklarda, tedaviye yanıt vermemede fark edilir derecede artış, bakteri kökenli enfeksiyonlardan kaynaklı ölümler daha sık görülmektedir.

Antibiyotiklerin diğer bir tehlikesi ise alerjidir. Doktora danışmadan kullanacağınız her ilaçta olduğu gibi, antibiyotiklerde de ciddi riskler barınmakta. Hatta antibiyotiklerde riskler çok ciddi.

Bir başka konu ise tanıdık tavsiyesi ile ilaç kullanma. Özellikle toplumumuzda çok yaygın gözlemlenen bu durum, son derece sakıncalı ve bilgisizce harekettir. Hiç kimsenin vücudu aynı değildir, doktora danışılmadan ilaç alınması çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Son olarak antibiyotiği, sadece doktorunuzun önerdiği dozda ve miktarda kullanın. Örneğin size günde 2 kez, 12 saat ara ile, tok karına, 5 gün boyunca dendiyse tam kullanın ve tekrar kontrole gidin. Kendi kendinize tamam geçti veya devam etmeliyim şeklinde kararlar almayın.

YAZI SADECE BİLGİLENDİRME VE KÜLTÜR GELİŞMESİ AMAÇLIDIR. HİÇBİR ŞEKİLDE BU YAZIYI DOKTORUNUZA DANIŞMADAN KENDİNİZE TIBBİ MÜDAHALE YA DA İLAÇ TEDAVİSİ AMACI İLE KULLANMAYINIZ!
21.09.2017 Jax
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın