Domates ve Pizzanın tanışması

Pizza, Akdeniz mutfağında pişmiş yassı ekmek formunda binlerce yıldır mevcuttu. Tabi bir taş üzerinde pişirilirmiş ve üstüne çeşitli ot ve sebzeler eklenmiş, yassı, mayalı ekmeğe o zamanlar Pizza denmiyordu. Yunanlılar çorba, et veya balıkla birlikte ayrı bir yemek olarak tüketilen bu ekmeğe "plankuntos" diyorlardı. Bu ilkel pizzalar Babil'den Anadoluya, oradan da eski Roma'nın çeşitli eyaletlerine yayılmış ve Yunanlı tarihçi Heredot ve Romalı meslektaşı Cato tarafından övgüyle bahsedilmiştir.
Fakat gerçek modern pizzadan söz edebilmek için Domatesin İtalyan mutfağına girdiği 18-19. yüzyılı beklemek zorunda kalmış insanlık.
Aslında Domates bitkisi, Amerika'nın keşfinden sonra bu kıtadan dönen kaşifler tarafından 16. yüzyılda Avrupaya getirilmişti. Ancak bu bitkinin zehirli olduğu düşünülüyordu ve sadece süs amaçlı yetiştiriliyordu.
Her şerde bir hayır vardır derler; 18. yüzyılda Avrupa'da baş gösteren kıtlık ta hayırlı bir tanışmaya sebep oldu. Napoli'deki İtalyan pizzacılar, açlığın verdiği cesaretle bu bitkiyi, pişirdikleri tatsız pizzalarında kullandıklarında, Amerika'nın keşfi kadar olmasa da önemli bir keşfe imza attıklarını fark ettiler.
O şanslı günden beri Domates, sadece köylülerin kullandığı şüpheli bir sebze olmaktan çıkmış ve İtalyan mutfağı geri dönülmez biçimde değişmiştir. Toplumun geri kalanının bu köylü yemeğini kabul etmesi yine de biraz zaman alsa da yerel aristokrasiden bazı kimseler, bir kez Pizza'yı tattığında bu lezzete doyamamışlar. O gün bu gündür Napoli sokaklarında satılan Pizza'lar mutlaka Domates sosludur ve hemen hemen Dünyanın her yerinde Domates ile Pizza'nın mutlu beraberliği sürmektedir.
Bir de bu mutlu beraberliği kıskanan Karadeniz pidesi vardır ama onu ayrı bir zaman anlatırım...
31.08.2018 geronimo
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın