Dünya kız çocukları günü

Kız çocuklarının karşı karşıya bulunduğu adaletsiz duruma dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ve ilk kez 11 Ekim 2012'de olmak üzere her yıl kutlanan gündür. Uluslararası kız çocukları günü olarak da bilinir.

Günümüzde dünya kız çocuğu nüfusunun yaklaşık 1.1 milyar olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki kız çocuklarımız erkek yaşıtlarıyla eşit şartlarda yaşayamıyorlar. En yaygın problemler arasında, kız çocuklarının eğitime erişememesi, çocuk yaşta evlendirilmesi, sağlık hizmetlerine erişememesi, gerek fiziksel gerekse psikolojik şiddet görmeleri, cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmaları, yetersiz beslenme, yasal haklardan faydalanamama, cariye olarak çalıştırılma, başlık parası karşılığı satılma, fuhuşa zorlanma, hatta ne yazık ki kumar borcuna karşılık tecavüze uğrama sayılabilir. Savaşlarda en büyük tacize ve suistimale uğrayanlar yine kız çocukları oluyor. Pek çok ülkede erkeklerin birden fazla kadınla, hatta kızlar çocuklarıyla evlenmesi yasalken, kadınların birden fazla erkekle evlenmesinin yasal olduğu ülke bilinmiyor. Bugün en az 62.000.000 kız çocuğunun eğitim olanaklarına "sıfır" erişime sahip olduğu biliniyor. Töre olarak tanımlanan kurallar çerçevesinde kız çocuklarının, yaşıt erkek çocuklarından çok daha kısıtlı ve dar kapsamlı özgürlüklere sahip olması, 21. yüzyıla yakışmayan bir tablo çiziyor.

Tüm bu sıkıntılara dikkat çekmek üzere, 2011 yılında Kanada, Peru ve Türkiye, dünya kız çocukları günü ilan edilmesi için bir karar tasarısı hazırladı. Karar tasarısı, 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından oy birliği ile kabul edildi. Kararda, kız çocuklarının karşı karşıya bulunduğu bu sıkıntıların çözülmesinin Birleşmiş Milletler Binyıl hedefleriyle örtüştüğü vurgulandı, her yıl 11 Ekim'in Dünya kız çocukları günü olarak kutlanmasına karar verildi. Bu vesileyle, o dönem Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcimiz olarak görev yapan Büyükelçi Erdoğan Apak'ı da saygıyla anıyoruz.

Dünya kız çocukları günü vesilesiyle bu problemlere ilişkin farkındalık düzeyinin artmasını ve dünyamızın kız çocukları için her geçen gün daha eşit bir ortam sunması dileğiyle...
11.10.2017 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın