Edirne Misk Sabunları

İlk olarak 17. yüzyılda Edirne’de ortaya çıktığı bilinir. Osmanlı'da kokulu meyve sabunu üreticiliğinin bazı özel kıstasları vardı. Misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunlar, bire bir meyve boyutlarında ve gerçek meyve renklerinde boyanması ile imal edilirdi. Bu özel sabunlar zamanla saraya, sultanlara, yerli ve yabancı devlet erkanına sunulan değerli hediyeler arasına girmişti. Aranılan ve beğenilen bir ürün haline gelince, kokulu meyve sabunculuğu Edirne’de önemli bir meslek haline geldi.

Halk arasında “misk sabunu” (Mis Sabunu) olarak da anılan meyve sabunlarını daha önceleri saraydan gelen siparişlerin öncelikli olarak karşılanması gerektiğinden dolayı “saray sabunu” ya da “padişah sabunu” olarak da bilinir. Özellikle Topkapı Sarayı'na, cariyelerin olduğu bölümlere konulmak üzere mutlaka gönderilirdi. Ayrıca padişahlar yabancı devlet erkanına da hediye olarak gönderirlerdi.

Özellikle 19. yüzyılın başlarında Edirne'de popüleritesi artan bir meslek haline geldi. Bedesten ve Arasta Çarşısı’nda meyve sabunları satan dükkanların sayısı 50 ye yakındır. Hatta "Sabuni" adlı bir mahalle dahi vardır. Edirne'ye has orjinal bir süs eşyası ve hediyelik olarak olmazsa olmazlarındandır. Önceleri çeyizlerde her daim bulunan bir sabundu.

Son zamanlarda boyut olarak minyatürlerine de yer verilmektedir. Kendine has eşsiz bir el sanatıdır. Edirne'ye yolunuz düşer ise mutlaka edininiz, sevdiklerinize orjinal bir hediye vermek isterseniz misk sabunlarından daha iyisini bulamazsınız.
23.08.2017 Bourbonur
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın