Elvis Presley

Ölüm yıldönümünde ondan bahsetmemek müziğe ve kendisine haksızlık olurdu. Saygıyla...

O gerçek bir KRAL. Rock’n Roll’un kralı Elvis Presley’i bilmeyen yoktur. Son yüzyılın ikon sanatçılarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Efsane şarkıcı bu dünyadan erken göçmüş olsa da kısacık ömrüne çok şey sığdırmıştır. Birçok şarkısı hala dillerdedir. Kendine özgü dansları tavrı ve duruşuyla hayran kitlesini her geçen gün katlamaya devam etmektedir. Ayrıca hayatta olmamasına rağmen en çok kazanan santçılar arasında olmayı sonuna kadar hak ediyor. Sadece şarkılarıyla değil yaptığı filmler ile de hafızalara kazınmıştır. Kral’ ı üç beş cümle ile geçiştirmeyeceğiz elbet.

Rock’n Roll müziğinin ve döneminin en asi çocuğu Elvis hakkında en çok bilinen şeyler malum. Alkol ve uyuşturucu, fırtınalı hayat tarzı ve her biri ayrı ayrı hit olan şarkıları dışında bilmediğiniz daha birçok şey var.
Elvis Aaron Presley. Şarkıcı, oyuncu Amerikalı müzisyendir. ‘’The King - Kral ‘’ lakabının yanı sıra ‘’ Elvis The Pelvis’’ lakabı ile de hatırlanmaktadır.

O yılların isyankar çocuğu , yine o yıllarda popüler olan hem siyahların hem de beyazların müziğini kendine özgü tarzıyla ortaya çıkan Presley, her zamanki gibi neredeyse bir klişe olan plak şirketleri tarafından beğenilmemiş. “That’s All Right” şarkısı ile fark edilen ve daha sonrasında tutulamayan Kral; farklı tarzı ve duruşundan ötürü karşı tepkilere de maruz kalmıştır. FBI tarafından uzaktan gözetim altına alındığı bile söylenir. Fakat o geldiği yeri unutmayarak hayatı boyunca yaptığı yardımlar ve hayır işlerinden asla vazgeçmemiştir.

8 Ocak 1935’de Mississippi’nin Tupelo kasabasında dünyaya gelmiştir. Irkçılığın zirve yaptığı yerlerden biridir doğduğu şehir. Tek başına dünyaya gelmemiştir Elvis. İkizi Jessie Garon doğumdan kısa bir süre ölmüştür. Annesi Gladys Love Presley, dikiş makinesi operatörlüğü, babası Vernon Elvis Presley ise zaman zaman kamyon şoförlüğü olmak üzere farklı işler yapmıştır.

Yoksul ve inançlı bir ailesi vardır. Babasının bazı şanssız iş güç meselelerinden mütevellit bir süre sonra iki göz evlerinden de olmuşlardır. Kiliseye giden bir ailesi olduğundan mıdır bilinmez ama ilk solistlik deneyimini yine kilisede edinmiştir. Yine bir yetenek yarışması ve ikincilik ile kazanılan 5 dolar ödül kendisine güç vermiştir. ‘’ Old shep’’ isimli parçayı kovboy kıyafetleriyle söyleyen minik Elvis, mikrofona uzanmak için tabureye çıkmıştır. :) Hemen sonrasındaki gitar ile tanışıklığı biraz da tesadüfidir. Babasından bisiklet istemiş fakat babası ona parasının yettiği bir gitar almıştır. 1948 yılında aile Memphis’ e taşınmış ve bu biraz da maddi zorunluluklardan olmuştur.

İlerleyen zamanlarda barlarda ve kafelerde müzik yapan Elvis, ek olarak yine babası gibi kamyon şoförlüğü de yapmıştır. İşte o meşhur uzun favorileri de buradan kalmadır. Ray Orbison hayranı olan Elvis, saçlarını ona benzemek için siyaha boyatmıştır. Her ne kadar dikkat çekici ve parlak kıyafetler giyse de aslında çok çekingen ve ailesine düşkün bir çocukmuş. Bu kadar çekingen olmasına rağmen ‘’Blues ‘’ müziğinin hakim olduğu ve siyahilerin müzik yaptıkları yerlerde sahne alan yegane müzisyen Elvis Presley olmuş.

Reşit olur olmaz, Memphis’ teki tek plak şirketi olan ‘’Memphis Recording kapısını çalmıştır. Deneme kayıtları falan yapılmış ama geri dönüş olmamıştır. Yine o senelerde yalnızca siyahi şarkıcılara kayıt yapan stüdyonun sahiplerinden Sam Philips, zenci gibi söyleyen bir beyaz aramaya başlamıştır. İşte Elvis’ in şansı buradan sonra dönmeye başlamıştır. Bir süre profesyonel şarkıcılarla birlikte müzik yapan Elvis yavaş yavaş pişmektedir.

Fakat kendini Sam Philips ‘ e beğendiremeyen Elvis kendisinden tam vazgeçilecek iken, doğaçlama olarak yorumladığı şarkıları duyan Arthur William, Kral’ ın önünü açan insanlardandır. Kendine has tarzını kabullenen yapımcılar onu bir kalıba sokmaktan vazgeçmişlerdir. Siyahiler gibi şarkı söylediği için hem acımasızca eleştirilmiş hem de övgüler almıştır. Bazı ırkçı kiliseler sert tepkiler vermişlerdir.

Gelelim Rock’n Roll mevzusunun nasıl ortaya çıktığına. Diskjokey olan Alan Freed , siyah argosunda ‘’cinsel ilişki’’ anlamına gelen ‘’Rock’n Roll’’ şeklinde tanımladığı bu müziği programına taşıyarak duyurmuştur. Bu şekilde “rhythm blues” ve “rockabilly” tarzlarını aynı isim altında toplamıştır.
Şeytanın Müziği diye adlandırılan bu yeni tarz müzik popülerliğini gün geçtikçe arttırmıştır. FBI birim başkanı Edgar J. Hoover, Rock’n Roll için ‘’komünizmden daha büyük bela ‘’ demiştir. Fakat ileri zamanlarda Elvis ve müziği komünist ülkelerde yasaklanacaktır.

İlk plak şirketi ile olan anlaşmasını sona erdiren Elvis, 1955 yılında Amerikanın en büyük şirketlerinden RCA ile çalışmaya başlamıştır. 10 Ocak 1956’ da ilk kaydı olan “Heartbreak Hotel” i yapmış, parça haftalar boyunca müzik listelerinde bir numarada olmuştur.
Hemen ardından “Hound Dog” isimli şarkıyla yaptığı dansıyla dikkat çekmiştir. Tutucular yine bu dansı şeytanice aşırı cinsellik içermesi iddiası ile lanetlemişlerdir. Çoğu konseri polis gözetiminde ve kameralar eşliğinde yapılmıştır.

“I Want You, I Need You, I Love You” isimli şarkısıyla 11 hafta boyunca listelerde kalan Elvis her geçen gün biraz daha ünlenirken, paranoyaları daha fazla artmış, silahsız gezmez olmuştur. 1958 yılında annesinin kaybından sonra ise zor günler yaşamıştır. Onun yokluğuyla başa çıkabilmek için ileride bir uyuşturucu bağımlısı olmasına yol açacak ilaçlar kullanmaya başlamıştır.

Askerliğini yapmak için 1959 yılında Almanya’ya giden Kral, burada ileride eşi olacak Priscilla Beaulieu ile tanışmıştır. Çift 1967 yılında evlenmiş, bir kızları olmuş ve 6 yıl sonra çalkantılı bir şekilde ayrılmışlardır

16 Ağustos 1977’de kalp yetmezliği nedeniyle hayata veda eden Kral’ın ölümü hakkında daha farklı şeyler de söylenmiştir. Kimilerine göre yüksek dozda uyuşturucu almış, kimilerine göre o bir illuminati kurbanı olmuş, kimilerine göre dişçisinin verdiği kodein kalbini durdurmuş, kimilerine göreyse Kral hala ölmemiş, sadece başka bir diyara geçmiştir.

Elvis ve Priscilla Presley’in kızları Lisa Marie Presley de babası gibi müzik ile uğraşmış, çalkantılı evlilikler yapmış ve aynı Kral gibi hayır işleri ile uğraşmış ve halen de ilgilenmektedir.

Elvis Presley hayatı boyunca 33 filmde yer almıştır. İlk filmi ‘’Love Me Tender’’, son filmi ise 1972 yapımı konser filmi ‘’Elvis On Tour’’dur.
Bir müzikal komedi olan ‘’Harum Scarum’’ ise Mary Ann Mobley ile başrol paylaştığı filmdir. 1965 yapımı olan filmin yönetmenliğini Gene Nelson, yapımcılığını ise Sam Katzman yapmıştır. Ayrıca bu film Elvis Presley’in 1 milyon dolar ücret almıştır. 1969 yapımı ‘’Charro’’ nun dikkat çekici özelliği ise Elvis Presley’in şarkı söylemediği tek film olmasıdır.

Kral ‘ın dinlemeniz gerektiğine inandığım şarkılarından bazıları; Can’t Help Falling in Love, All Shook Up, Hound Dog, Fever, Stuck On You, Love Me Tender, Don’t Be Cruel, Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, Heartbreak Hotel, Always on My Mind ve tabi ki Jailhouse Rock.

Hakkında bilinmeyen ya da az bilinen şeylerden bazıları ;
Amerika dışında sadece Kanada‘ da sahne alan Kral, imzasını hayranlarının göğüslerine atardı. Elvis, Franklin Roosevelt'e bir başkanlık yatı hediye etti. Franklin Roosevelt ölünce Elvis'e geri verildi.Balığı hiç sevmez fakat ekmek arasında fıstık ezmesi, muz, pastırma ve tereyağdan yapılan sandviç yemeyi çok severdi. Kaşlarını ve kirpiklerini boyardı. Bu yüzden glokom hastalığına yakalandı. Neredeyse kör olacaktı.

Aldığı ödülleri yazmak bir hayli vakit alacağından iyisi mi onlara da siz bir göz atın :)

Ölümünden günümüze, Memphis’ deki evi müze haline getirildi ve dünyanın her yerinden hayranları tarafından hala ziyaret edilmektedir.

16.08.2017 Bourbonur
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın