Ev satın alırken nelere dikkat etmeli

Hemen hepimizin hayatımızın bir noktasında yapmak durumunda kaldığımız ya da kalacağımız bu konuyla ilgili olarak kendi deneyimlerimden hareketle şunları paylaşabilirim:

Ev alırken nelere dikkat etmeli? Hangi faktörler çok önemli, hangileri daha az önemli?

Ben ev almadan önce yaklaşık 40 kadar daireyi gezdim ve ayrıntılı bir şekilde inceledim, değerlendirmemi şu kriterler üzerinden yaptım:

1. Evin toplu taşıma açısından konumu

Büyük şehirlerde yaşayanlar için bu konu son derece önemli. Günümüzde çoğu ailenin tüm bireyleri toplu taşıma ile her gün bir yerlere gitmek durumunda. Anne-baba işlerine, çocuklar okullarına genellikle toplu taşıma ile gidiyorlar. Açıkçası benim için en önemli nokta buydu ve hep metro / otobüs / tramvay hatlarının kesiştiği noktalardan ev baktım.

2. Evin kendi arabam olduğu durumdaki ulaşım kolaylığı

Hem evinize hem de arabanıza o kadar para harcayıp, sonra trafikte saatlerce takılmak istemezsiniz herhalde. Ben de istemem. Bu yüzden oturduğum binadan çevre yollarına ne kadar hızlı çıkılabildiğine çok baktım, şehrin nispeten ortasında olmasına rağmen, 20-25 dakikada şehir dışına çıkabileceğim bir yer buldum sonunda.

3. Evin içinde bulunduğu binanın yaşı

Bu çok önemli! Hem binanın ne kadar sağlam olduğu konusunda fikir verir, hem de binadaki elektrik, su gibi altyapının ne kadar güncel ve güvenilir olduğunu ortaya koyar. Mutlaka sorulmalı ve üzerinde durulmalı.

4. Evin içinde bulunduğu binanın fiziksel durumu

Binaya girdiğinizde sizde iyi bir his oluşturuyor mu? Açıkçası ben içeri girer girmez nem kokusu aldığım, karanlık, sıvası dökülmüş binalardan arkama bile bakmadan uzaklaştım. Daha merdivenlerinde iyi bir izlenim bırakmayan bir binanın, gözle göremeyeceğiniz altyapısına ne kadar güvenebilirsiniz? Ben güvenemem arkadaş.


5. Apartmanda toplam kaç daire var?

Açıkçası ben apartmanda 6-10 daire olan binaları da hemen hemen hiç düşünmeden geri çevirdim. Az daire olan binalarda olsa olsa kavga olur. Aidatlar ödenmez, bir ya da iki daire huzursuzluk çıkarsa herkesin tadı kaçar. Satın aldığım dairede 50 kadar daire var, bu sorunların hiçbiri yaşanmıyor. Ha aidatını ödemeyen ya da problem çıkaran yok mu? Var. Ama 50 daire olunca kangrene dönüşmüyor.

6. Apartmandaki dairelerin kaçında sahipleri oturuyor, kaçında kiracılar var?

Bu da binadaki yaşam kalitesini doğrudan etkileyen noktalardan bir tanesi. Dairenin sahibi olanlar hem binaya gözleri gibi bakıyorlar, hem de uzun yıllarca orada yaşayacaklarını bildiklerinden, komşuluk ilişkilerinde de genellikle yapıcı oluyorlar. Tahmin edebileceğimiz üzere, bir binada kiracı olan kişilerden aynı duyarlılığı beklemek zor.

7. Evde doğal gaz ve kalorifer tesisatı var mı?

Üşüyemem arkadaş. 21. yüzyıla gelmişiz, ne elektrikli soba karşısında otururum ne de üstüme battaniye atarım. Elektrikli ısıtma sistemleri de 30 dakikada faranjitimi azdırdığı için kaloriferden başka türlü ısınmayı kabul etmiyorum. Eğer bu sizin için de çok önemliyse, kesinlikle taviz vermeyin derim.

8. Belediyenin şehir planında binanın olduğu yere dönük bir çalışma planlanmış mı?

Benim en çok korktuğum şey: Sen evini alıyorsun ve öğreniyorsun ki binanın yerine çocuk parkı planlanmış! Bir evi beğendikten sonra mutlaka ama mutlaka imar planına göre gelecekte yerine bir şey planlanmış mı, bakmalısınız. Aynı şey çevresi için de geçerli. Şimdi beğendiğiniz bir şey gelecekte yıkılacak olabilir, ya da yakın bir gelecekte çevrede hoşunuza gidecek şeyler inşa edilebilecek olabilir.

9. Daire kaçıncı katta, altında ve üstünde kaç kat var?

Ben en üstün bir altı katları seviyorum. Aşağıdaki katlar her şey önce çok gürültüye maruz kalıyor ve çok toz alıyor. Çatı katları ise hem kışın soğuk yiyor, hem de yazın sıcak. Teras şeklinde güzel bir balkon alanı olan, mangal vs. yapabileceğiniz bir durum olmadığı sürece çatı katı önermiyorum, çatı altı iyidir, gürültü, yalıtım açılarından en ideal kat.

10. Dairenin cephesi nasıl?

Daire soğuktan, sıcaktan ve şehir gürültürüsünden korumalı bir noktada mı? Bu hem binanın, hem de dairenin bina içindeki yerine bağlı. Yazın, kışın güneş alma durumu nedir? Sizin baktığınız ayda güneşin durumu ile 6 ay sonraki durumu çok farklı olacaktır, bunu iyice hesaplıyor musunuz? Binanın önündeki arkasındaki diğer binalar güneşi ya da rüzgarı, hava akımını kesebiliyorlar mı? Eğer öyleyse bu sizin için iyi mi, kötü mü?

11. Evin balkonu var mı?

Özellikle ailesinde sigara içenler olanlar için bu çok önem arz edebilir. Ben diğer özelliklerini beğendiğim için balkonsuz bir evde yaşıyorum ama zaman zaman balkonumuz olsa diye hayıflanıyoruz. Özellikle baharda ve sonbaharda, rahat bir koltukta balkonda oturup o akşam havasını ciğerlerinize doldurmak gibisi yok. Ha bir de haftasonları balkonda kahvaltı edebilmek! İyi düşünün.

12. Binada kaç asansör var?

Komik gelebilir ama benim dikkat ettiğim bir konu da buydu. Şu an yaşadığım yerde iki asansör var ve inanılmaz bir olanak. Ayda ortalama bir ya da iki kere asansörlerden bir tanesi arıza yapsa da, diğer asansör sayesinde kimsenin hayatı aksamıyor. Eğer içinizden "ya arada bir bozulsa ne olur, merdivenler var" diyorsanız, ya çocuğunuz yoktur, ya da ailenizde yaşlı birileri :) Asansör her zaman çalışmalı, spor isteyenler asansörler sağlamken de merdivenden çıkabilir, tutan yok.

13. Asansör gürültüsü daireden ne kadar duyuluyor?

Herhalde bu yazdıklarım içerisinde insanların aklına en az geleni bu olacaktır. Her ne kadar evin içinde yaşamadan bunu doğru bir şekilde kestirmek zor olsa da, elinizden geleni yapın. Asansör her hareket ettiğinde ne kadar gürültü oluyor? Özellikle dairenizin odalarından herhangi birinin asansör boşluğu ile arasında duvar varsa, bu gürültü çok rahatsız edici olabilir. Binalar küçük olduğu için mükemmel bir daire bulmak zor olabilir ama en azından gece uyunacak odalardan bunun duyulmaması önemli diye düşünüyorum.

14. Dairenin alanı mimar tarafından verimli kullanılmış mı?

Benim şahsen en gıcık kaptığım şey, dairelerde saçma sapan koridorlar olması. Aynı semtte, aynı metrekareye sahip iki daire hemen hemen benzer fiyatlarla satılırken, ikisi birbirinden çok farklı seviyelerde kaliteli tasarlanmış olabilir. Bu da genel olarak gözden kaçan konulardan diye düşünüyorum. Beğendiğiniz evlerde, ölü alanın mümkün olduğunca az olmasına özen gösterin. Elbette bu, bu alanları değerlendiremezsiniz anlamına gelmiyor ama yine de ne kadar az olursa, o kadar iyi.

Aklıma gelenler bunlar! Size önerim, baktığınız her daireyi, yukarıda yazdığım 14 madde açısından değerlendirmeniz. Bana sorarsanız, 14 maddenin 10'unda sizi tatmin eden bir daire bulursanız, onu almayı ciddi ciddi düşünün, çünkü her şeyin dört dörtlük olduğu bir daire beklerken, çok iyi fırsatlar kaçırıyor olabilirsiniz.
03.07.2017 dombili
1 1
15. Dairenin hangi yöne cephesi olmalı? Kuzey yarıküredeki daireler için güney, güney yarıküredeki daiereler için kuzey cepheli olması güneşten maksimum faydalanmayı sağlayacaktır. Balkonlardan birinin doğuda olması, balkon mevsiminde yani yaz aylarında ikindi vakti çay keyfi için idealdir.

16. Dairenin doğramaları ve camların tipi de çok önemlidir. Her çift cam izolasyon için doyurucu sonuç vermez. Termik cam kullanılmışsa hem ses hem ısı yalıtımı için en yüksek fayda elde edilir. Camlarda, kırılırsa dağılmayacak cam kullanılmış olması, bebekli aileler için çok faydalı olacaktır.
03.07.2017 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın