Gemi Kaptanı

Gemilerde emir komuta zincirinde, yani hiyerarşide, en üst tabakada ki kişi. Gemi de çalışan herkes geminin kaptanına bağlı. Gemi kaptanı ise gemi ile beraber çalışan herkesten sorumlu. Şirket ile her türlü durumda irtibata geçen tek kişi. Gemi Kaptanından sonra sorumlu zabitler var. Bu zabitler kaptan adına çalışır, gemiyi yürütür, yanaştırır, kaldırır, vardiya turar, yükler, boşaltır, evrakları hazırlar, rotaları çizer, emniyet ve güvenlik meselelerini halleder, bakım tutum yapar ve her şeyi kaptana rapor eder.

Gemi kaptanlarının bir hayli sorumluluğu vardır ve hukuki hakları da vardır. Gemi kaptanı şirket tarafından yetkilendirilip gemiye gönderildiği takdirde gemi üzerinde her hakka sahiptir.

Basitçe, gemilerin bağlama limanı ve bağlı bulunduğu devlet neresi ise, geminin su üzerinde kapladığı alan kadar yer o ülkenin topraklarıdır. Kaptan da buranın cumhurbaşkanıdır. Başka ülkelerin bu gemiye vereceği herhangi bir zarar ülkeler arası soruna yol açar.

Gemi kaptanlarının, gemi üzerinde tutuklama yetkisi, soruşturma başlatma yetkisi, adalete teslim etme yetkisi bulunmaktadır. Kaptan gemide şüpheli bir durum gördüğünde, şüpheliyi tutuklayarak ilk limanda güvenlik güçlerine teslim edebilir, ülkesine göndererek adli soruşturma başlatabilir.

Kaptan gerekli görürse gemiyi satabilir, batırabilir, terk ettirebilir.

Gemi üzerinde bir doğum olduğu takdirde, anne ile babayı evlendirebilir. Nikah kıyabilir. Herkes bunu yanlış bilir. Kaptan kafasına göre herkese nikah kıyamaz. Şartı budur.

Gemi Kaptanları, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra önce 1 yıl açık deniz stajını tamamlar, ardındam 3 yıl güverte zabiti, 3 yıl 1. Zabit olarak hizmet yaparak gemi kaptanlığını pozisyonuna gelir.
10.09.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın