Hazar Denizi

Dünyanın en büyük iç denizidir. Adını tarihte Hazarlar tarafından kurulan 7 - 11. yüzyıllar arasında hüküm süren Hazar Devleti'nden almaktadır. Günümüzde kıyısında bulunan ülkeler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, İran ve Azerbaycan'dır.


  • 371.000 km2'lik bir yüzölçüme sahiptir. En derin noktada 1025 metre derinliğe ulaşmaktadır.
  • Zengin doğal gaz ve petrol yataklarına sahiptir. Azerbaycan karasularında bulunan adalar, en zengin doğal kaynakları barındırmaktadırlar.
  • Geniş balıkçılık olanakları sunan Hazar Denizi, dünyada en çok havyar elde edilen yerlerden birisidir.
  • Kıyısında pek çok şehir bulunmaktadır. Bu şehirlerden en önemlisi Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü'dür.


Tarihte, Osmanlı İmparatorluğu'nun en geniş topraklara sahip olduğu dönemlerde Vezir-i Azam Sokollu Mehmet Paşa önderliğinde başlatılan bir proje ile, Volga ve Don ırmakları arasında açılacak su kanalı ile Karadeniz'e ve dolayısıyla diğer denizlere ulaşımı sağlanmaya çalışılmış ancak Sokollu Mehmet Paşa vefat edince proje yarım kalmıştır. İlerleyen yıllarda proje Rus Çarı Deli Petro tarafından yeniden başlatılmış, yeniden yarım kalmıştır. Kanal, Sovyetler Birliği döneminde 1948-1952 arasında tamamlanmış ve 1952 yılından itibaren kullanılmaya başlamıştır. Böylece Hazar Denizi ile diğer denizler arasında gemi trafiği başlamıştır.
19.01.2018 Geni
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın