Hong Kong

Uzun yıllar İngiliz kolonisi olarak kalmış, günümüzde Çin'in özerk bir bölgesi. Kısaca HK diye de atıfta bulunulur.

Köyü kasabası yok, ben görmedim, büyük bir şehirden oluşuyor. Oldukça dağlık, okyanusla iç içe. Çin anakarasına bağlı kuzey bölgesi, güney kısmı ise Hong Kong Island yani bir ada. Şehir metro şebekesine bağlı bir hatla yarım saat - 45 dakikada Çin'in güney sınırındaki Shenzhen şehrine ulaşabiliyorsun. Metrodan iniyorsun, pasaport kontrolünden sonra Shenzen'in göbeğindesin. Hong Konglu arkadaşlar Çin'i ve Çinlileri ufaktan hor görseler de benim kanımca Hong Konglu, Çinli'nin İngilizce bilen versiyonu, o da nispeten ve bazı kesimler. Hemen hemen her genç İngilizceyi sular seller gibi konuşuyor, orta kesimde anlaşma olasılığın oldukça yüksek, örneğin otobüse bindiğinde şöför ile rahatça anlaşabilirsin, yaşlılar normal Çinli. Ki İngilizce konuşan insan sayısının çokluğu Çin'e göre oldukca fark yaratıyor. Çünkü Çin'de İngilizce oranı yok denecek kadar düşük, halkın içinde otobüs şoförünün taksicinin Shanghai'da biraz belki ama diger sehirlerde bir gram İngilizce bilmesi tam bir hayal. Hong Kong'da birkaç denemeyle yol yordam soracağın birilerine kesinlikle ulaşırsın.

HK tam bir yeme içme mekanı, fazlasıyla kozmopolit olduğundan dünyanın her türlü mutfağına her yerinde ulaşmak mümkün, kendine has da bir mutfakları varmış ben Çin mutfağından çok farkını görmedim ya da anlamadım. "Sıcak değil de nem çok fena" klişesini sonuna kadar hakeden bir yer, gece gündüz ferah bir nefes almak çok zor, ozellikle yaz aylarında, ki ben hep yaza denk geldim.

Soho, Wan Chai gece gündüz hiç bitmeyen bir yoğunluğa sahip. Gökdelenlerden gökyüzünü görmek çoğu yerde zor, İngilizler sağolsun mükemmel bir toplu taşıma sistemi var. Söylenene göre güzel plajları ve denizi varmış ve şehirden yarım saat otobüs mesafesi uzaktaymıs, ben ihtimal vermediğimden denemedim.

Elektronik cihazlar, düşük vergi nedeniyle ucuz, Apple ürünlerini Wanchai'de olduğu gibi elektronik ürün pazarlarından bulamıyorsun, sadece Apple Store'larda ve birkaç elektronik market zincirinde var, onların da fiyatı sabit, Havaalanındaki duty free'den de aynı fiyatları bulmak mümkün, o yüzden şehir içinde kasmaya gerek yok. Elektronik pazarlarında diger markalar ve her türlü aksesuar bulunuyor.

Döviz bozdururken dikkat, kur çok farkediyor. Bir döviz bürosunda 1USD-7.7 olan kur, iki yan dükkanda 7.05 olabiliyor. Çok gördüm. Markalaşmış döviz büroları bu fahiş kurları uyguluyor anladığım kadarıyla. O yüzden köse bucak bürolar daha iyi, pazarlığa açık.
18.09.2017 hosaf
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın