I. Köktürk Devleti

Köktürkler, 6. yüzyılda Avar egemenliği altında yaşamlarını sürdürmüş olan Aşina boyundan gelen bir Türk boyudur. Bu dönemde yine Avar egemenliği altında bulunan bazı Türk boyları Töles'de isyan etmişlerdi. İsyanı bastıramayan Avar hükümdarı Köktürklerin lideri Bumin Kağan'dan yardım istemişti ve Köktürklerin yardımıyla isyanı bastırmıştır. Rivayete göre bu olaydan sonra Bumin Kağan, Avar hükümdarının kızıyla evlenmek ister, ancak hükümdar bunu kabul etmez ve olaylar gelişir.

Bumin Kağan Avarlara karşı mücadeleye girişir, Avar devletine son vererek 552 yılında bağımsızlığını ilan eder. Devlet yönetimini kardeşi İstemi Yabgu ile paylaşarak ikili sistem ile yönetti. Başkent olarak Türklerin kutsal şehri Ötüken'i kullandı. Köktürkler Türk adını ilk kez kullanan devlettir. İpek yoluna sahip olabilmek için Çin, İran, Akhunlar ve Sasaniler ile mücadele etmişlerdir. İstemi Yabgu döneminde Bizans'a elçi göndererek işbirliği yapmışlardır. Devlet Mukan Kağan döneminde en parlak zamanlarını yaşadıktan sonra iç karışıklıklar nedeniyle zayıflayarak doğu-batı olarak iki farklı devlet haline gelmiştir. Ancak bu devletler zamanla Çin egemenliğine girerek bağımsızlıklarını yitirmişlerdir.

Türklerin Çin esaretinde yaşadığı 630-680 tarihleri arasındaki elli yıllık dönemde zaman zaman isyan etmişlerdir. Bunlardan en çok bilineni Türklerin ilk bağımsızlık isyanı olan Kürşad ve kırk adamının gerçekleştirdiği Kürşad İhtilali'dir.

(bkz: II. Köktürk Devleti)
12.01.2018 huso
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın