I. Murat

Orhan Bey'in oğlu ve Osmanlı Devleti'nin üçüncü padişahıdır.

1362 yılında hükümdar olduktan bir yıl sonra Bizans ile Sazlıdere Meydan Savaşı'nda galip gelerek Edirne ve çevresini ele geçirmiştir. Osmanlı'nın sonraki hedefinin Balkanlar olduğunu anlayan Sırp, Bulgar, Macar ve Bosna'lı devletler bir Haçlı ordusu oluşturarak Osmanlı üzerine yürüdüler. 1364 yılında Meriç kıyısında karşı karşıya gelen Haçlı ordusu Osmanlı'nın düzenli ordusu karşısında bozguna uğradı. Osmanlı'nın Haçlılarla yaptığı bu ilk savaşta çoğunlukla önde yer alan Sırp askerleri öldüğü için Sırpsındığı adı verilmiştir. Bu savaş ile Osmanlı Devletinin Balkan Devletlerinin hepsinden güçlü olduğu ortaya çıktı.

Sırpsındığı savaşından sonra başkent Edirne'ye taşınmış ve Rumeli Beylerbeyliği oluşturularak başına Lala Şahin Paşa getirilmiştir. Bu dönemde ülke yönetiminin gerçekleştirildiği Divan genişletilerek Sadrazam, Kazasker ve Defterdarlık makamları oluşturulmuştur. Devlet yönetim organlarının ve ordunun gelişmesinde Osmanlı'nın ilk sadrazamı olan Çandarlı Halil Kara Hayreddin Paşa etkili olmuştur. Pençik sistemi ilk kez bu dönemde uygulanmış, Yeniçeri ocağı ve Topçu ocağı kurulmuştur.

I. Murat döneminde Germiyanoğullarından çeyiz olarak Kütahya bölgesi, Hamitoğullarından ise altın karşılığı Isparta civarını almıştır. Osmanlı Devletini en çok uğraştıran Türk Beyliği olan Karamanoğulları üzerine ilk kez bu dönemde sefer düzenlenmiştir.

1371 yılında Haçlılar ile Çirmen Savaşı yapılmış galip gelen Osmanlı Balkanlardaki topraklarını genişletmeye devam etmiştir. Balkan devletleri ile bölgesel ve küçük çatışmalar şeklinde ilerleyen süreç 1388 yılında küçük bir Osmanlı akıncı birliğinin Ploşnik'te yenilgiye uğramasına kadar sürmüştür. Bu yenilgiden cesaret alan Balkan Devletleri yeniden bir Haçlı Ordusu oluşturarak 1389 yılında Kosova bölgesinde Osmanlı Ordusu ile karşılaştılar. Osmanlı'nın zaferiyle sonuçlanan I. Kosova Savaşı ile Osmanlı Devletinin Balkanların en güçlü devleti olduğu ve bu bölgede kalıcı olduğu anlaşılmıştır. Savaş sırasında veya sonrasında I. Murat bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek öldürülmüştür.
25.02.2018 huso
3
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın