İskitler

İskitler ya da diğer adıyla Sakalar bilinen en eski Türk topluluğudur. MÖ 8. yüzyıl ile MÖ 3. yüzyılları arasında Karadeniz'in kuzeyi ile Hazar denizine kadar olan geniş coğrafyada göçebe olarak yaşamışlardır. İskitlerin Türkçe ve Soğdça dillerini konuştukları bilinmektedir. Türklerde ilk mumyalama ve balbal örnekleri İskitler'de görülür. Maden çıkarma ve işlemede gelişmiş olmaları, özellikle altın işlemeciliğindeki maharetleri sebebiyle "Bozkırın kuyumcuları" olarak bilinirler.

Yayılmacı bir anlayışa sahip oldukları için Persler'le bile savaşmışlardır. Pers hükümdarı Kirus ve İskit hükümdarı Alp Er Tunga arasındaki savaşlar İranlı şair Firdevsi'nin Şehname adlı eserine konu olmuştur. Alp Er Tunga ve Şu destanları İskitler'e aittir.

Ordu millet anlayışı ile kadın erkek çoluk çocuk savaşa giden İskitler'de kadınlardan oluşan savaşçı bir grup bulunurdu. Yunan mitolojilerinde adı geçen Amazonlar muhtemelen İskitlerdi. Ayrıca tarihte bilinen ilk kadın hükümdar olan Tomris Hatun bir İskit hükümdarıydı.
26.12.2017 huso
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın