İsmail Erez

28 Eylül 1919 İstanbul (Bakırköy) doğumlu Türk diplomat. Ermeni terörüne kurban verdiğimiz ikinci büyükelçidir.

1919'da dünyaya gelen İsmail Erez, henüz 2 yaşındayken annesi Emin Şahande Hanım'ı kaybetti. Eğitimini yatılı okullarda sürdürdü. Galatasaray Lisesi'ni pekiyi not ve birincilikle bitirdikten sonra 1949'da eski adıyla Mülkiye, şimdiki adıyla Siyasal Bilgiler Okulu'na girdi. 1943 yılında mezun oldu.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde pek çok görevde bulunan İsmail Erez, büyükelçi olarak görevlendirilmeden önce, Birleşmiş Milletler, UNESCO, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Adalet Divanı gibi kuruluşlarda ülkemizi temsil etti, Washington Büyüklçiliğimizde Başkatip olarak görev yaptı.

19 Aralık 1967'de Beyrut büyükelçisi olarak görevlendirildi. Kuveyt'te büyükelçiliğimiz bulunmadığı için hem Lübnan, hem de Kuveyt bölgeleri için büyükelçilik çalışmalarından sorumlu ve yetkili oldu. 1970'te Roma Büyükelçiliği görevinen atanan İsmail Erez, 1972 yılında Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildi.

2 Kasım 1974'te, son görevi olan Paris Büyükelçiliği'ne atanan İsmail Erez, 24 Ekim 1975'te, katıldığı resepsiyondan dönerken, büyükelçilik binasına bir kaç yüz metre uzakta, arabası yavaşladığı sırada Asala mensubu teröristler tarafından silahlı saldırı ile öldürülmüştür. Saldırıda İsmail Erez ile birlikte şoförü Talip Yener de şehit olmuştur. İsmail Erez, Viyana büyükelçimiz Daniş Tunalıgil Ermeni terörüne kurban gittikten sonra, Ermeni terör örgütleri tarafından öldürülen ikinci büyükelçimizdir.

27.10.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın