İşyerinde müdürünüzü mutlu etmenin sekiz yolu

Eğer 21. yüzyılda bir işiniz varsa, %99 olasılıkla bir de müdürünüz vardır (böyle de aykırı tespitlerim vardır). Müdürünüz varsa da, büyük olasılıkla öyle ya da böyle onun gönlünü hoş tutmak durumundasınızdır. Günün sonunda, zam artışınızı, terfinizi, ne zaman izin kullanabileceğinizi belirleyen en önemli faktör, müdürünüz olmaktadır.

UYARI: Burada sözü geçen müdürler, büyük şirketlerde ya da devlet dairelerinde maaş alan, siz yaptığınız işi batırsanız da para ya da pozisyon kaybetmeyecek olan altı kuru müdürlerdir. Aşağıdaki önerileri kendi işini yapan bir müdürde, yani küçük bir işletmede kullanacak olursanız, işten atılırsanız sorumluluk kabul etmiyorum, ona göre.

Peki böyle bir ortamda müdürünüzü nasıl mutlu edebilir, ona nasıl gaz verebilir ve bunun meyvelerini toplayabilirsiniz? İşte size sekiz harika öneri:

1. Müdürünüze giyim konusunda ne kadar zevk sahibi olduğunu söyleyin.

Müdürünüz ne kadar rükuş giyinirse giyinsin iltifat edecek bir şey bulabilirsiniz! Eninde sonunda o da insan, ve pekçok müdür gibi, o da gerek işyerinde gerekse özel yaşantısında pek de sevilmeyen, yüzüne gülümsenen ama arkasından konuşulan bir insan. Ama bunu bilmesine rağmen iltifat duymak müdürlerin her zaman hoşuna gider! Ona ne kadar zevkli giyindiğini, alışverişi kendisinin mi yaptığını, bu kadar uyumlu şeyleri ne kadar iyi bulabildiğini, sizin de bir sürü para harcamanıza rağmen bir türlü iyi bir kombinasyon yakalayamadığınızı söyleyin.

2. Ona yanıtını zaten bildiğiniz bir şeyi, bilmiyormuş gibi sorun

Müdürlerin en çok hoşuna giden şey, size bir şey anlattıklarında yüzünüzde bir memnuniyet ifadesi görmektir. Böylece kendilerini görmek istedikleri o lider, o ombudsman, o bilge kişi rolünde hissederler. Peki neden yanıtını zaten bildiğimiz bir şey soruyoruz? Çünkü o anlatırken onu canlı ve aktif bir şekilde onaylamak istiyoruz. Eğer ona zor ve zaten kendimizin de yanıtını bilmediğimiz bir şey sorarsak tatmin olmamız zor olacaktır, çünkü müdürler nadiren işi bilen kişiler arasından seçilirler. Dolayısıyla bu husus çok önemli.

3. Yaptığı bir şeyi, kendinizi aşağıda konumlandırarak övün

Müdürünüzün yaptığı çok da basit olmayan bir şey gördüğünüzde (aslında bu pek gerçekleşmez ama neyse) bunu övün, ama doğrudan gaz vererek değil, kendinizi de aşağıda konumlandırarak. Nasıl mı? Örneğin, "müdürüm, çok iyi bir fikir, süpersin, harikasın" demek yerine, "müdürüm açıkçası geçtiğimiz ay ben de kendimi benzer bir durumda bulmuştum ama düşündüm düşündüm bir türlü bir çıkış bulamadım, o yüzden bilmem ne kadar fazla mesai yapmak zorunda kaldım ama siz bir hareketle olayı şipşak çözdünüz, vallahi bravo" gibi bir ifadeyle gazı verin.

4. O konuşurken sözünü bölmeyin

Eğer en az birkaç yıl iş deneyiminiz varsa bunun farkındasınızdır: Özel bir şirkette ya da devlet dairesinde müdür olmuş bir insandan öğrenecek çok az şeyiniz vardır. Bu nedenle, müdürünüz konuşurken sözünü bölüp de puan kaybetmeye hiç gerek yok. Bırakın o usul usul anlatacaklarını anlatsın. Siz de sözünü bitirdiğinde kendi söyleyeceklerinizi söylersiniz, o da bu görüşmeden hayli memnun şekilde ayrılır gider.

5. Müdürünüzle iş dışı bazı konularda aynı fikirde olun

Sonuçta hepimiz insanız ve sahip olduğumuz fikirleri paylaşan insanlarla çevrelendiğimizi bilmek bize kendimizi iyi hissettirir. Müdürünüzün sizinle, iş arkadaşlarınızla ya da başka müdürlerle konuşurken nelerden bahsettiğini takip etmek ve nelere gıcık olduğunu, nelerden hoşlandığını tespit etmek iyi bir başlangıç olacaktır. Daha sonra önünüzde iki seçenek olacak. Temiz olan seçenek, bunlardan sizin de kafanıza yatan şeyleri tespit etmek ve bunlardan bahsetmek. Örneğin müdürünüz araba kullanırken önünden arkadasından şerit atlayan motorsiklet sürücülerine gıcık oluyorsa ve bu sizi de rahatsız eden bir şeyse, verin veriştirin. "Yahu müdürüm sorma geçen arabayla giderken arkadamdan bir motorsikletli yaklaşmış bana sıfır gidiyormuş, neredeyse çarpıyordum başımı belaya sokacaktım" diye verin veriştirin. İkinci seçenek ise, müdürünüzle hiçbir konuda aynı fikirde değilseniz bile rol yapmak, o da terchinize kalmış.

6. Müdürünüzle ilgili ortak noktalarınızdan haberiniz yokmuş gibi bahsedin

Zaman içerisinde mutlaka müdürünüzün sevdiği şeyler, ya da nereli olduğu, ne yeyip içmeyi sevdiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olursunuz. Bunların içinden size kendisinin doğrudan söylemediği şeyleri belirleyip, onun yanında ya da duyabileceği şekilde bunlardan bahsedebilirsiniz. Örneğin müdürünüz balığa düşükünse "vay efendim şu gün şu balık restoranına gittik şöyle balık yedik böyle balık yedik" diye bir muhabbet açarsanız, ekstra puanlar toplarsınız. Unutmayın, insanlar kendileriyle aynı zevkleri paylaşan insanlarla zaman geçirmekten keyif alırlar.

7. Müdürünüzün saçmaladığını düşündüğünüzde ona arka çıkın

Hepimizin müdürleri saçma şeyler yapmakta ya da söylemekteler. Eğer hakkında saçmalanan konu siz değilseniz, ya da iş herhangi bir şekilde sizinle ilgisizse (yani sonunda işi sizin yapmanız ya da temizlemeniz gerekmeyecekse) müdürünüzü açıkça destekleyin. Saçma hareketler yapan bir müdürü destekleyenin değil, onu müdür yapanın problem yaşaması gerektiğini unutmayın, size sorup mu müdür yaptılar?

8. Müdürünüzden işinizle ilgili destek istemeyin

Sekizinci ve son maddemiz altın değerinde. Müdürünüzü mutlu etmek istiyorsanız ondan bir destek beklemeyin ve bunu kesinlikle dile getirmeyin. Unutmayın ki müdürünüz bir sonraki terfisiyle ilgili kendi müdürünü mutlu etmek ile son derece meşgul ve sizinle zaman kaybedemez, o yüzden ona iş çıkarmayın ki sizinle ilgili iyi hisler taşısın.
15.08.2017 dombili
3
Şirkete daha çok para kazandıracak doğru hamleler yapmak.
26.08.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın