Japonca

Japonca yazım dilinde 3 farklı alfabeden oluşur.
Katakana, günümüzde dile giren yabancı sözcüklerin yazımında kullanılır.
Hiragana ise Kanji karakter seslendirmelerinin yazımında ve henüz erken eğitim aşamasında Kanji okuma yazma becerisi edinmemiş çocuklar için yardımcı alfabe olarak kullanılır.
Kanji ise Japonca'da ana alfabe diyebileceğimiz, gündelik yazımda yaklaşık 2000 karakter ile kullanılan, fikir, düşünce ve imgeleri anlatmak için kullanılan temel bir alfabedir.
01.08.2017 deniz
1 1
Kanjiler (漢字) Japonca'ya Çince!den girmiştir. Bu sebeptendir ki kanjilerin iki tür okunuşu vardır. Onyomi (Çince okunuş) ve Kunyomi(Japonca okunuş).
Japoncada çinceden girmiş yaklaşık 10.000 kanji bulunmaktadır. Japonların temel kanjiler dedikleri 1945 adet kanji 9 yıllık eğitim sonunda öğrenilen kısımdır. Kanjiler rastgele yazılmazlar. Her kanjinin bir kakikata denilen bir yazım sırası vardır. Bir kanjiyi biliyorum demek için o kanjinin kakikatasının da bilmek gereklidir. Ayrıca her kanjini bir oluşum hikayesi vardır. Birkaç örnek verecek olursak:
Yasumu 休む : Kelime anlamı dinlenmek olan "yasumu" da kanjinin başında bulunan "人"(hito) kendi başına insan anlamını taşırken "木" (ki) ağaç anlamına gelmektedir. Birleştirince yorulan bir insanın ağaca yaslanması yani dinlenmesi anlamına gelir.
Komaru 困る : Kelime anlamı zordurumda kalmaktır. Kanjiden anlaşılacağı gibi kapalı bir yerde kalan ağaç büyüyemeyeceğinden zor durumda kalmıştır. Bunlar gibi her kanjinin bir oluşum hikayesi bulunur.

Ayrıca kanjiler radikallerine göre çeşitli sınıflara ayrılır. bu da herhangi bir kanjiyi sözlük vb yerlerde ararken kolaylık sağlar.
Ülkemizde Japonca eğitimi Çanakkale 18 Mart Üniversitesin'nde bulunan "Japonca Öğretmenliği" bölümünde verilmektedir.
01.08.2017 Ozgur
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın