Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs'ta Rum çetelerin, Türklere karşı giriştikleri cinayetlerin ardı arkası kesilmiyordu. Türkleri adadan uzaklaştırıp Kıbrıs'ı Yunanistan'a dahil etmeyi hedefleyen saldırılar serisinin son adımı olarak, Rum askerler Yunanistan'daki askeri cuntanın da desteği ile bir darbe yaptı ve Yunanistan'a katılma sürecini tamamlamaya çalıştı.

Kıbrıs'taki 3 garantör devletten biri olan Türkiye (diğer ikisi İngiltere ve Yunanistan), diğer garantör devletleri anlaşmanın uygulanması ve darbenin engellenmesi için adaya birlikte müdahale etmeye çağırdı. Diğer iki garantör devletin tepkisiz kalması sonucu, Türkiye yasal haklarını tek başına kullanmaya karar verdi. Dönemin dışişleri bakanı Turan Güneş'in Londra'daki temaslardan sonuç çıkmayacağına kanaat getirmesiyle telefonda seslendirdiği ünlü şifre "Ayşe tatile çıksın" ile barış harekatı yapılacağı kesinleşti.

20 Temmuz 1974'te başlayan 1. Kıbrıs Barış Harekatı ile Türkiye, adadaki Türklerin ve Rumların can güvenliğini sağladı. Durum böyleyken toplanan Cenevre Konferansı sonuç vermeyince, 14 Ağustos 1974'te başlayan 2. Kıbrıs Barış Harekatı ile adada Türkler ve Rumlar arasındaki sınır kesinleşti.

Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Rauf Denktaş'ın probleme çözüm bulma çabalarına karşı Yunanistan'ın adayı yutma hayalinden vazgeçmemesi ve tüm çözüm yollarının tıkanması sebebiyle 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.
20.07.2017 Geni
1 1
Rauf Denktaş gibi devlet adamlarına, KKTC'nin her zamankinden çok ihtiyacı var bu günlerde. Ruhu şad olsun...
08.09.2018 geronimo
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın