Kurban Bayramı

Müslümanlar tarafından kutlanan iki büyük bayramdan biridir. 4 gün sürer. Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10., 11., 12. ve 13. günleri kutlanır.

Bayramın doğası gereği en önemli amaçlarından birisi başta aile üyeleri ve akrabalar arasındakiler olmak üzere küskünlükleri ve dargınlıkları gidermektir.

Kurban Bayramı'na özel olarak, müslümanların varsıllık düzeyine göre değişen miktarda hayvanı kurban olarak kesip, etini yoksullara dağıtmak gibi bir gerekliliği vardır. Kurban kesen, etin bir kısmını kendi kullanımı için saklayabilir. Ayrıca müslümanlar için Hacc da bu dönemde yerine getirilir.

Kurban Bayramı, dünyanın değişik bölgelerindeki müslüman toplumlar tarafından değişik adlarla anılır. Pakistan ve Hindistan müslümanları arasında en yaygın kurbanlık hayvan keçi olduğu için bu bölgede "Keçi Bayramı", Bosna-Hersek ve Bulgaristan'da "Koç Bayramı", Nijerya'da "Büyük İbadet", Sri Lanka'da "Büyük Gün" anlamına gelen terimlerle, Türkiye ve Arnavutluk'ta Kurban Bayramı olarak adlandırılır.

Nüfusunda büyük oranda müslüman bulunan ülkelerde genellikle tüm bayram boyu resmi tatildir. Örneğin Türkiye'de dört günlük bayram süresince ve bir gün önceki arifenin yarısı boyunca resmi tatildir. Arnavutluk gibi toplumda din tercihi çeşitliliğinin görüldüğü ülkelerde genellikle yalnızca bayramın ilk günü resmi tatildir. Ayrıca Türkiye gibi ülkelerde hükümetlerin çok çalışmaktan yorgun düşmüş kitlelerin dinlenmesine fırsat vermek amacıyla bayram süresinden daha uzun resmi tatil ilan etmeleri de karşılaşılan bir durumdur. (bkz: Kurban Bayramı tatilinin 20 gün olmaması) ve (bkz: Kurban Bayramı tatili (2017) uzatıldı)

Bayramın toplumsal yaşanışına gelince, Türkiye'de genellikle ilk gün, kılınan bayram namazından sonra kurbanlık hayvanın kesilmesi ve dağıtılması gerçekleştirilir. Akraba ve eş-dost ziyareti ikinci günden başlayarak bayram süresince gerçekleştirilir. Arnavutluk'ta ise pek ev ziyareti yoktur. İnsanlar yolda karşılaştıklarında birbirlerine iyi bayramlar dilerler. Gerek Türkiye'de, gerekse Arnavutluk'ta vefat eden sevdiklerinin mezar ziyareti bayram süresince gerçekleştirilir.
01.09.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın