Lozan Anlaşması

24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan ve Türk Milleti'nin askeri alanda kazandığı zaferleri ve bağımsızlığı masa başında kayda alan diplomatik zaferimizdir.

Damat Ferit Paşa kabinesi döneminde imzalanan Sevr Anlaşması ile adeta yok olmaya mahkûm edilen Türk Milleti, Lozan Anlaşması ile başta kapitülasyonların kaldırılması ve Kerkük - Musul bölgesi dışındaki Misak-ı Milli sınırlarının uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi olmak üzere, egemen olma ve varlığını sürdürme konusunda kalıcı diplomatik kazanımlar elde etmiştir.

Lozan müzakerelerinde milletimizi baş temsilci olarak İsmet Paşa (İsmet İnönü) başkanlığındaki heyet temsil etmiştir. Mudanya Ateşkes Anlaşması müzakerelerinde gösterdiği üstün başarı, İsmet Paşa'nın bu göreve seçilmesinde etkili olmuştur. Heyet, yalnızca Kurtuluş Savaşı kazanımlarını korumak değil, aynı zamanda 1. Dünya Savaşı yenik devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgi mirasının da yükünü taşımak zorunda kalmıştır.

Lozan Anlaşması, bugün üzerinden yaklaşık bir asır zaman geçtikten sonra halen bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin uluslararası tanınırlığının temelidir.

20 Kasım 1922'de başlayan görüşmeler, İsmet Paşa'nın temel taleplerimizden vazgeçmemesi, İtilaf Devletleri'nin Sevr Anlaşması'ndaki kazanımlarında ısrarcı olmaları sebebiyle defalarca kesintiye uğramış, anlaşmanın son metninin imzalandığı 24 Temmuz 1923 tarihine kadar kesintilerle devam etmiştir.

Anlaşma Türkiye'nin yanısıra, ilerleyen tarihlerde İngiltere , İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, Sırp Hırvat ve Sloven Krallığı ve Romanya tarafından imzalanmıştır. Anlaşma, taraf olan tüm ülkeler tarafından değişik tarihlerde kabul edildikten sonra 6 Ağustos 1924 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
21.07.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın