Mersin Cennet Cehennem

CENNET – CEHENNEM MAĞARASI
Mersinde yer alan Cennet – Cehennem Mağaraları Cennet – Cehennem obruğu ya da çöküğü olarak da anılabilmektedir. Bölge tam anlamıyla tipik bir Akdeniz karstik arazi yapısının etkileri neticesinde bütünüyle doğal şartlar doğrultusunda oluşmuşlardır. Mağaralar temelde uzun süre akan yer altı sularının kireç tabakalarını eritmesi neticesinde tavan yapısının çökmesiyle oluşmaktadır.
Cennet mağarasına iniş ve çıkış süreci biraz yorucu bir aşama olmasının yanı sıra en uç noktaya ulaşılabilmesi için hemen hemen 460 basamağın inilmesi gerekmektedir. Cennet mağarası içerisini yemyeşil bir doğanın kaplaması kadar içinde akan nehirle de dikkat çekmektedir.
Cennet mağarası zamanla içerisinde bulunan yeraltı deresinin sebep olduğu kimyasal erozyon neticesinde tavanının çökmesiyle oluşmuştur. Mağara derinliği 70 metre civarı olurken ağız kısımlarının çapları ise 250 ve 110 metre genişliğine sahip olmaktadır. Girişinde yer alan tabelaya göre milattan sonra beşinci yüzyılda Aziz Paulus Meryem anaya atfen yaptırılmış bir kilise de mağaranın güney kısmında bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen kilisenin en dikkat çeken özelliği çatısının bulunmaması iken mağara içerisine inişler Romalılardan kalma bir merdivenle sağlanmaktadır.
Cehennem mağarası ise Cennet mağarasının 75 metre kuzeyinde üzerinde karstik zemin yapısının uğramış olduğu erozyon neticesinde oluşmuştur. Mağaraya girişin bulunmadığı mağaranın derinliği 128 metre iken ağız çapları 50 ve 75 metredir. Ancak isteyen kişilere özel olarak ayarlanan ekipmanlarla mağaraya inmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Cehennem mağarası ile ilgili çok sayıda mitoloji bulunmaktadır. mitolojilerin en ünlüsü ise Zeus alevler kusmakta olan yüz başlı ejderha olan Typon’u mağaraların bulunduğu noktada yaptıkları bir kavga sonrası Typon’u yenmesinden sonra ejderhayı Etna Yanardağı altına sonsuza kadar kapatmasının öncesinde Cehennem çukuruna hapsetmiştir.
Cennet cehennem mağaraları doğal yollarla oluşmuş olan mağaralar Silifke’de yer almaktayken zaman zaman mitolojiye de konu olmuştur.
Ulaşım
Silifke Mersin karayolu ile ulaşım sağlanan mağaraların 20. Kilometresinden sonra dağ yolundan 2 kilometre ilerledikten sonra mağaralara ulaşılmaktadır. Mağaralar Silifke ilçesinin 25 kilometre ilerisinde yer alırken Antik Narlıkuyu Limanının 2 kilometre kuzeybatı kısmında yer almaktadır.

Mersin ile ilgili hersey icin sayfamizi ziyaret edebilirsiniz -> http://www.mersinsensin.com/
16.01.2020 mersinsensin
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın