Osurmanın Faydaları

Mesele sağlık ise rahatça konuşulması gereken bir konu. Samimi sohbetler edebilmeliyiz osurma olayı için. Çünkü osuruk basit bir şey değildir. Gaz çıkarmak dendiğinde daha az dikkat çekiyor. Ama osurmak öyle mi !? :)

Hastanede sevdiklerinin sadece osurabilmesi için dua edenler olduğunu unutmayın. Bu tarz konular konuşulmalı ve konu hakkında verilen bilgilerden faydalanılmalı.

Gelelim tamamen doğal olan osurmanın faydalarına. Gayet normal olan bu bedensel işlev besinlerin sindirim sürecinin bir parçasıdır. Bir yan ürün de diyebiliriz. Sonradan oluşan ekstra bir şey sonuçta. Sadece insanlara özel bir şey de değil ayrıca. Uzatmayalım, gelelim faydalarına.

*Bağırsaklarınızın sağlığı için iyidir.
Büyüklerimiz bize küçükken gazımızı tutmamızı söylediğini hatırlıyor musunuz? Atalarımızdan gelen bu bilgelik ciddiye alınası bir nasihattır. Uzun süre boyunca gazınızı tutmanız sağlığınız için iyi değildir. Utanç verici durumlardan kaçınmak için ara sıra tutmamız sorun yaratmaz fakat eğer sindirim sorunlarınız varsa, gaz tutmanız bağırsaklarınızda tıbbi rahatsızlıklara neden olabilir.

*Şişkinliği azaltır
Çok yedikten sonra şişmiş hissediyorsanız, bunun nedenlerinden bir tanesi içinizde biriken gaz olması yüksek ihtimaldir. Şişkinliğin bir sebebi de hücrelerinizin su tutmasıdır. Bu şişkinlik ve rahatsızlık hissi mutlaka kurtulmanız gereken bir durumdur.
Bunun için bırakın gazları, şişkinlik ve rahatsızlığınız anında azalacaktır.

*Mükemmel bir erken uyarı sistemidir.
Osurmak, kaçamayacağınız bedensel işlevlerden biridir. Günün birinde gazınız oluşabilecek bazı sağlık sorunlarınızı erken tahmin etmenize yardım ettiğinde, doktora gitmeniz için bir işaret gösterdiğinde bu aktivitenin varlığı için minnettar olabilirsiniz.
Aşırı kokular, artan gaz sayısı ve garip gaz sancıları laktoz intoleransı gibi hafif ve kolon kanseri gibi aşırı hastalıklar için size bir uyarı işareti olabilir.

*Diyetinizi dengelemenize yardımcı olabilir.
Hepimizin sağlıklı kalabilmesi için dengeli bir diyet yapması gerekir ve osurukların, bağırsağının hangi gıdalara ihtiyacı olduğunu anlamana yardımcı olabilir. Farklı gıdalar farklı gazlar üretir, size diyetinizden nelerin eksik olduğu veya fazla olduğu konularında ipuçları verebilir. Örneğin, nadiren gaz çıkarmanız, muhtemelen diyetinizde mercimek, fasulye ve lahana gibi daha fazla lif içeren gıdalara ihtiyacınız olduğunun işareti olabilir.

Bu arada, çok fazla kırmızı et yenmesi daha sonra çok hoş olmayan bir koku ortaya çıkarabilir ve bu da et tüketiminizi azaltmanız gerektiğinin işareti olabilir.

*Kokusu faydalıdır. :)
Evet, doğru okudunuz, osuruklarınızı koklamanız aslında sizin için sağlıklı olabilir.
Kulağa tuhaf geliyor fakat yapılan araştırmalar gazımızda az miktarda ürettiğimiz bir bileşik olan hidrojen sülfürün aslında bizi daha sonraki hastalıklardan koruyabileceğini gösteriyor.
Bu gaz, genellikle sindirim gazı içinde bulunan “çürümüş yumurta” kokusu veren toksik bir maddedir. Ancak küçük dozları hücre hasarlarının oluşmasına engel olabilir, inmeleri ve kalp krizlerini önleyebilir. Yine de öyle çok çok içinize çekmeye çalışmayın derim.
Kusmaya sebebiyet vermeyelim :)

*Sağlıklı bağırsak bakterilerine sahip olduğunuzun işaretidir.
Pekala, işte tatsız bir gerçek daha: daha ince, daha sağlıklı olan insanlar daha çok osuruyorlar. Başka bir deyişle, daha iyi bir sağlık durumu için ödediğiniz bedel biraz daha fazla koku ve gaz oluşturan bir sindirim sistemi olabilir. Bunun nedeni bağırsak bakterilerinizi besleyen ve daha etkili sindirim yapmanıza yardımcı olan karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi azit yüklü gıdalar tüketmeniz olabilir. Bu yeşil yapraklı besinler, bağırsak bakterilerinin daha çok çalışmalarına yardımcı olur, bu da daha iyi bir sindirim ve daha fazla gaz üretimi anlamına gelir.

*Çok büyük bir rahatlamadır
Kabul edelim; uzun süren bir osuruktan sonra gelen his çok rahatlatıcı bir histir. Yanlış yerlerde osurmak utanç verici olabilir, ancak verdiği rahatlık buna değecektir.

Sonuç olarak bence ayıplanası bir durum değil. Olmadık yerde kaçırdım diyelim , gülerim kendime. Başkası kaçırır ise onu utandırmadan yine bir şekilde gülerim yani istemsizce. Neden bilmiyorum ama öyle.

Haydi kalın sağlıcakla...

31.08.2017 Bourbonur
2
Üzerine konu açılması çok hoşuma gitmekle beraber bende bir kaç bilgi iliştirmek istiyorum;

Osurmanın hiç bir ayıbı yoktur. Bu demek değildir ki restaurantta yemek yerken, iş toplantısı falan yaparken, yapın. Lakin boşta kaldığınız anda yapın. Çünkü inanılmaz derecede anti depresant özelliği bulunur osurmanın. Şimdi geriye dönük anılarınızdan bir tane seçin ve düşünün o hazzı.

Dahası osurmak size, yediğiniz besinleri dışarı atmanız hususunda bir hayli yardımcı olacaktır. Gaz ile beraber kakanız rahatça bağırsaklarınızda ilerleyecektir.

Özellikle değinmek istediğim başka bir konu ise özgüven kazanmanızdır. Her canlının mutlaka osurduğunu bilerek bunu inkar etmenin ne kadar yanlış bir davranış olduğunu farkettiğinizde kendinize olan güveniniz oldukça hızlı ve etkili bir şekilde artacaktır.

Bu güzel konu ile ilgili bir kaç söz paylaşmak isterim;

- İyi insanın içerisinde kötü şey barınmaz
- Osurmadan s*çmak marifettir
- Ne yaptın abi oda da yeşil bir gaz bulutu var
- Bu ne b*ktan bir konu yav ( özellikle yemek yerken konu açıldığında kullanılan cümle ) :)

Konuyu açtığınız için çok teşekkürler.
01.09.2017 Jax
2 1
Bir kaç özlü söz daha yazalım osurukla ilgili.
Never sneeze and fart at the same time. ingilizcesi de çok hoşuma gittiği için yazdım. Türkçesi "Asla hapşururken osurma." dır.
Osurğa gülenin osuruk kadar aklı yoktur.
02.09.2017 Ozgur
2
Kendi icadım olduğuna inandığım osuruk ile ilgili bir güzel ilave daha:

"Thats not the shape of my FART"

Çoğu insan Sting efendinin Shape of my heart şarkısını biliyor. İşte günlerden bir gün dost çevresinde gene bir osuruk muhabbeti dönerken bu şarkı çalıyordu ve ben şarkıyı kendimce duruma göre bu sözler ile cover etmiştim.
02.09.2017 Jax
1 1
Bu da benim en beğendiğim, en sağlıklı, en sevimli gaz çıkarma videosu;

08.05.2020 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın