Otizmi fark etmek

Belki dikkatinizi çekmiştir. Nisan ayında çeşitli etkinlikler düzenlenerek otizmin fark edilmesi için uğraşılır. Aslında otizmi fark edememek imkansız gibi bir şeydir. Durup dururken bağıran, anlamsız bir şekilde sağa sola koşturan, iletişim kurmayı kendine zul sayan, bütün nesneleri normal bir insandan yüz kat daha çabuk algılamasına karşın, insanın yüzüne bakmaya tenezzül bile etmeyen birini gördüğünüzde tabii ki fark edersiniz.
Ama bütün bunlara rağmen otizmli olmayan bireylerin otizmi fark etmesi ve öyle davranması için bütün dünya çırpınıyor. Koskoca Nisan ayı da otizm farkındalık ayı olarak ilan edilmiş durumda.
Bir arkadaşım dedi ki; “ otizmi fark edeceğiz de ne olacak?”
Bu soru bir çoğunuzun aklına gelmiştir.
Otizmli bir çocuğun annesi, oğlunun eğitim gördüğü servis aracı içinde şöyle bir şey söylemişti; “En çok burada rahat ediyorum.”
O anne ve oğlunun kullandığı servisteki görevlilerin hemen hepsi otizmin farkındaydı. Öyle olduğu için çığlık çığlığa bağıran, anlam veremediğiniz hareketler yapan, kendini yere atan çocuğun davranışlarını olağan karşılıyorlardı. Üstelik sevecen bir şekilde davranıp çocuğun anlık krizden çıkması için yardımcı oluyorlardı. Böylece otizmli bireyin yakını da strese girmiyor, Onun stressiz olması otizmli kişiyi de olumlu etkiliyordu. Karşılıklı olumlu yaklaşım ilişki sorunlarını da ortadan kaldırıyordu. Böylece sıradan bir servis aracı anne için rahat ve huzurlu bir ortama dönüşebiliyordu.
Demem o ki; otizmi fark etmek ve otizmi yaşayan ailenin büyük sorununa bir ölçüde olumlu katkı sağlamak da mümkün.
Yada…
Otizmli bir çocuğa pis pis bakarak onu göz hapsinde tutun. Oflayıp puflayarak rahatsız olduğunuzu belli edin. Saçma sapan sorular sorun. Otizmi yok etmenin yolunu bir tek siz bildiğiniz için, tedavi önerilerinde bulunun, dediklerinizi yapmayan anne babayı zan altında bırakın. Hatta çocuğu terbiye etmeye çalışın. Sonuçta otizmli çocuğun sinir krizi geçirmesini, anne babanın da bunalıma girmesini sağlayın. Sonra da, “İyilik de yaranmıyor” diyerek sallana sallana yolunuza devam edin…
Size kalmış…
21.04.2018 ucarsad
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın