Psikolojik Şiddet

21. yüzyılda teorik olarak azalması beklenirken bana göre uygulamada artış göstermiş şiddet türüdür. Özgüven yok etme operasyonu demek de mümkündür.

Fiziksel şiddetin sonuçları gözle görülebildiği için varlığı hemen farkedilir. Buna karşın psikolojik şiddetin sonuçları, güçlükle farkedilir ve çoğunlukla farkedilmez. Psikolojik şiddet mağdurları çoğunlukla şiddete maruz kaldıklarını farketmezler, kendilerine yapılanları normal zannederler, kendilerinin hatalı olduğu varsayımıyla, kendi tavırlarını değiştirmeye gayret ederler. Psikolojik şiddeti uygulayan da, mağdurun kendisini düzeltmesi gerektiğini telkin eder.

Psikolojik şiddete en çok maruz kalanlar kadınlar ve çocuklardır.

Saçını süpürge edip yuvasını kurmaya çalışan evin annesine, "yapa yapa bu yemeği mi yaptın?", "alt tarafı bir çocuğa bakamadın", "ütülediğin gömleğe bak, gömlek böyle mi ütülenir?" tarzı cümlelerle şiddet uygulanır.

Çocuklar için ise ev işlerine yardım etmeye çalıştıklarında duyacakları "işe yarasan zaten yardım etmeye çalışmazsın" cümlesi, zayıf olduğu bir konuda elinden geleni yaparken, belki de o konuda becerisini geliştirebilecekken duyacağı "sen bu konuyu beceremiyorsun, elalemin çocuklarına bak, ne güzel yapıyorlar" ifadesi, yapacağı en küçük hatayı görmek için tetikte beklercesine söylenen "bak yine hata yaptın, zaten hep hata yapıyorsun" söylemi çocuklara dönük psikolojik şiddetin en yaygın örnekleridir.

Her iki grupta da mağdur, kendisini suçlu hisseder, kendisinin yetersiz olduğunu düşünür, sürekli özgüveni örselenir.

Elbetteki mağdurlar yalnızca bu iki grupla sınırlı değildir. Yuvasının geçimini sağlamak için gecesini gündüzüne katarak çalışan bir babanın çocuklarıyla yeterince zaman geçirmemekle suçlanması, elemanlarının maaşlarını günü gününe ödeyebilmek için gecesini gündüzüne katan bir işverenin çalışanları sömürmekle suçlanması, elemanı olduğu şirketin işlerini yapmak için elinden geleni yapan bir çalışanın yan gelip yatmakla suçlanması, trafikte elinden geldiğince kibar araba kullanmaya çalışan birisinin maganda sürücülerin sık sık çaldığı kornalarla suçlu ilan edilmesi, ergenlik çağındaki bir gencin beyaz çorap giydiği için entel görünümlü magandalar tarafından alay konusu edilmesi gibi örnekler çoğaltılabilir.


10.07.2017 Geni
2 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın