Rauf Denktaş

Türk siyaset ve devlet adamı, kahraman. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu cumhurbaşkanı. Tam adı Rauf Raif Denktaş'tır. Kıbrıs Türk toplumunun verdiği mücadelenin en önemli isimlerindendir.

Rauf Denktaş, 27 Ocak 1924'te Baf'ta dünyaya gelmiştir. Henüz bir buçuk yaşındayken annesini kaybetmiş, anneanne ve babaannesi tarafından büyütülmüştür. Babası Raif Bey'dir.

Rauf Denktaş, ilk ve ortaokulu İstanbul'da okumuştur. Lise eğitimi için Kıbrıs'a dönmüş ve Lefkoşa İngiliz Okulu'nu bitirmiştir. Liseyi bitirdikten sonra, Kıbrıs Türk Toplumu lider isimlerinden Fazıl Küçük tarafından çıkarılan Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmıştır. 1944 yılında hukuk eğitimi almak için İngiltere'ye gitti ve 1947'de Kıbrıs'a dönerek avukatlık yapmaya başladı. Bir süre avukat olarak çalıştıktan sonra önce savcı, daha sonra başsavcı görevlerine geldi.

1940'lı yılların sonlarında, Kıbrıs Türk Toplumu içerisinde Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük ile birlikte, Kıbrıs'ın Türkiye için bir ulusal dava olmasını sağlamakta etkili 3 isimden birisi oldu. Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük arasındaki görüş ayrılıklarında arabulucu görev üstlendi. Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu başkanlığını 1957'de Faiz Kaymak'tan devraldı. 1958'de Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti'ndeki görevlerinden istifa etti ve 1 Ağustos 1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldı. Enosis düşüncesini yaşama geçirmek için kurulan EOKA'nın faaliyetleri terörist bir kimlik kazanıp Kıbrıs Türklerine karşı kanlı eylemler düzenlediğinde, en büyük savunma mücadelesini veren isimler arasında yer almıştır. EOKA eylemlerini takip eden süreçte, 1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarında, 1960 Kıbrıs Anayasası hazırlama çalışmalarında Türk Toplumu'nu temsil eden kadro içerisinde yer aldı. 1963 yılında kendi hayatını hiçe sayarak Türkiye'den Kıbrıs'a sandalla geçti ve Türk Direnişi'ni örgütlemeye devam etti. 1964 Londra Konferansı sonrasında, dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios tarafından Kıbrıs'a girişi yasaklandı. Güçlükler karşısında yılmadan mücadeleye devam eden Rauf Denktaş, 1967'de Kıbrıs'a gizlice girmeye çalışırken gözaltına alındı ve yoğun diplomatik temaslar sonucu Türkiye'ye iade edildi. 1968'de Kıbrıs'a giriş yasağı kaldırıldı ve adaya dönerek siyasi çalışmalarına devam etti.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinden ayrılan Fazıl Küçük'ün yerine 18 Şubat 1973'te göreve başladı. Bu görevden 28 Şubat 1973'te istifa etti. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası 13 Şubat 1975'te ilan edilen Kıbrıs Türk Federe Devleti meclis ve devlet başkanlığı görevlerini üstlendi. 15 Kasım 1983'te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar devlet başkanlığı görevini yürüttü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu cumhurbaşkanı oldu. 1990, 1995 ve 2000 yılındaki seçimlerde 3 kez daha cumhurbaşkanı seçildi. 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmadı ve görevi, seçimi kazanan Mehmet Ali Talat'a devretti.

2004 yılında dönemin Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan ve Annan Planı olarak bilinen planı kabul etmedi. Dönemin Türkiye hükümeti tarafından desteklenen plan, referandumda Türk tarafı tarafından kabul edilirken, Rum tarafı tarafından reddedildiği için uygulanmadı.

Mükemmel müzakere yeteneklerine sahip olan Rauf Denktaş, yarım asıra yakın mücadelesini verdiği Kıbrıs Türk Davası'nda her zaman Kıbrıs Türklerinin haklarını korudu. Kıbrıs'ın Türkiye'den koparılması için mücadele eden Yunanistan ve destekçileri tarafından "Mr. No" olarak etiketlendi ve hakkında bu çerçevede bir olumsuz algı operasyonu yürütüldü. Türkiye içerisinde de Kıbrıs'ın Türkiye'den uzaklaşmasını arzulayanlar tarafından uzlaşmaz olarak nitelendi, siyasi konumunun zayıflatılması için çalışmalar yapıldı. Ancak Mehmet Ali Talat cumhurbaşkanı olup, her şeye evet dedikten sonra, Annan Planı Kıbrıs Türk tarafında kabul edildikten sonra Kıbrıs sorununun 2018 yılına gelindiğinde halen çözülmemiş olması, Rauf Denktaş'ın ne kadar büyük bir devlet adamı olduğunu kanıtladı, haklı olduğunu ortaya çıkardı.

1949 yılında Aydın Hanım'la evlenen Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş, ilerleyen yıllarda Kıbrıs Türk Toplumu çıkarlarının savunulmasında rol oynamaya devam etti, dışişleri bakanlığı görevini üstlendi.

Siyasi yaşamı ve hukuk adamlığı yaşamı dışında, Rauf Denktaş'ın kaleme aldığı çok sayıda kitap bulunmaktadır. Kurtlar Vadisi dizisinde Kıbrıs sorunu ile ilgili çekilen bazı bölümlerde, Rauf Denktaş rolünü kendisi oynadı.

8 Ocak 2012'de organ yetmezliği sebebiyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı ve burada 13 Ocak 2012'da hayata veda etti.

Vefatının ardından Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ulusal yas ilan edildi. Cenazesi Lefkoşa'da, Cumhuriyet Parkı'na defnedildi.

Huzur içinde uyu büyük kahraman. Türk Milleti sana minnettardır.
13.01.2018 Geni
1 2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın