Romanya'ya Türkiye'den arabayla gitmek

"Tatillerde nereyi gezebilirim?" diyorsanız, benim gibi fırsat bulunca her yere atlıyorsunuz. Yaz tatilinde 15 günlük bir Balkan turu yaptıktan üç hafta sonra kurban bayramı 10 güne çıkınca (bkz: Kurban Bayramı tatili (2017) uzatıldı), daha önceden kaba planını yaptığım Romanya için hemen ince planları yapıp tatilin ilk günü yola koyuldum.

Daha önce birkaç defa araçla Bulgaristan'a gitmişliğim olduğundan ve Dereköy sınır kapısı daha sakin ve yakın olduğundan sabah 5'te Dereköy sınır kapısına dayandım ama herkes böyle düşündüğü için 4 km'lik bir kuyruk vardı, üstelik tek kapı çalışıyordu. Önümdeki araç 20 dakikadır hiç kımıldamıştı. Böyle olunca rotayı hızlı bir şekilde Hamzabeyli sınır kapısına çevirdim. 4.5 saatlik bir bekleyişten sonra Bulgaristan tarafına geçtim. İlk işim Vinetta almak oldu.

Gitmeden önce sınır kapısında beklerken çok sayıda 89 göçmeni ile tanışıp sohbet etme imkanım oldu. Özellikle Bulgaristan'da ara yolların tehlikeli olduğu, polis kılığında soyguncuların varlığından bahsedilmişti. Bulgaristan’a çok sık gidip gelen bu insanlara yolların bu durumunu sordum. Cevap gayet net;
"AB'ye girmeden önce bir kaç olay olmuş ama 2007 den sonra hiç öyle bir şey duymadık".
Radar konusunda hassasiyete dikkat çektiler .’’Kesinlikle hız sınırlarına uyun!‘’.

Sınırdan geçince Lesovo sonra Elhovo > Yanbol (teğet geçiyorsunuz) > Kotel > Omurtag > Targovişte > Razgrad > Ruscuk üzerinden Tuna nehri üzerindeki Giurgiu sınır kapısına ulaşıyorsunuz. İki ülke de AB üyesi olmasına rağmen sınırda kontrol yapılıyor.(Özellikle Bulgaristan ve Romanya dışından gelen araçlara). Bulgar sınır çıkışında vinetta kontrolü yapılıyor ve köprü ücreti ödeyip altından Tuna nehri akan Heybetli demir bir köprüden geçerek Romanya sınır kapısına ulaşıyorsunuz. Sınır kontrolünden hemen sonra (10 mt sonra satılıyor) Rovinetta almayı unutmayın. Bu da Romanyanın otoban ve yol ücreti, Romanya'nın yolları daha iyi Bulgaristan'dan daha ucuz .

Gelelim Romanya'ya, bizim rotamız
Piteşti > Transfagaraşan > Sibiu > Sibiel > Turda > Sighişoara > Viscri > Fagaraş > Raşnov (Bran Kalesi) > Braşov > Sinania> Bükreş şeklinde oldu.

Sınır kapılarında çalışanların iyi Türkçe konuşmaları ve genel olarak Romanya da çok fazla İngilizce bilinmiyor olması çok şaşırtı. Hatta Piteşti'de kaldığımız otel çalışanları (otel sahibi hariç) hiç İngilizce bilmiyorlardı. Bükreş'e gelen yolların çoğu otoban ama sonrası genelde gidiş–geliş ve yoğun trafik söz konusu. Planlama yaparken muhakkak göz önüne almak gerekiyor.
06.09.2017 Roberspier
4
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın