Sivas Kongresi

Kurtuluş Savaşı'na giden yolda ve Milli Mücadele kapsamında büyük önem taşıyan bir kongredir.

Temmuz - Ağustos 1919 aylarında düzenlenen Erzurum Kongresi katılımcıları itibarıyla daha yerel bir kongre görünümündeyken, Sivas Kongresi, Batı ve Orta Anadolu illerinden gelen temsilcilerle, ulusal bir niteliktedir.

4 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında düzenlenen kongre, Erzurum Kongresi'nde alınan kararları pekiştirmiş ve geliştirmiştir. Erzurum Kongresi'nde seçilen temsil heyetine, seçimle bazı eklemeler yapılmıştır. Kongrenin verdiği en net mesaj, Türk ulusunun, bir bütün olarak, vatanın her bir parçasını koruma kararlılığında olduğudur.

Erzurum Kongresi'nde alınan kararlara ek olarak alınan kararlar şunlardır:

✓ Yurdun her köşesinde örgütlenen çeşitli büyüklükte gruplar "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adlı bir çatı altında birlikte hareket edeceklerdir.

✓ Her türlü işgale karşı, millet kendi olanaklarıyla kendisini ve vatanını savunacaktır.

✓ İstanbul hükümeti o ya da bu sebeple bir vatan parçasını düşmana terk ederse, millet sorumluluğu üzerine alıp bunu engelleyecektir.

✓ Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması ve milli iradeyi yansıtarak olaylara yön vermesi gerekmektedir.

✓ Kuvay-ı Milliye, vatan topraklarını koruyacak ve kurtaracak tek güçtür.

Bu kongrede ortaya çıkan irade ve atılan adımlar, Kurtuluş Savaşı'nın ve bu savaşın tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşuyla sonuçlanmasının temelini oluşturmuşlardır.
04.09.2017 dombili
4 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın