Sun Tzu

Çin Tarihindeki 6 krallık döneminde yaşamış savaşçı, komutan, stratejist ve “Savaş Sanatı” kitabının yazarı.
Wu krallığının ciddi bir sorunu vardı, kendisinden 10 katı daha güçlü Chu krallığı onu ele geçirmek için yüz bin kişilik bir ordu kurmuştu ve Wu kralı bunun üzerine komutanları arasında zekası ve strateji bilgisiyle ünlü Sun Tzu’yu yanına çağırdı, ona bu savaşı kazanıp kazanamayacağını sordu. Sun Tzu kazanabileceğini söyledi ve on bin kişilik ordunun tam yetkiyle ermine verilmesi halinde onları eğiteceğini ve mücadeleye hazırlayacağını belirtti. Kral onun yeteneklerini test etmek için bir talepte bulundu. Bak dedi şu haremdeki cariyelerden bir ordu oluşturabilirsen, onlara askerliği öğretebilirsen on bin askerin komutasını sana verebilirim. Tabi dedi Sun Tzu. İçlerinden iki cariyeyi seçerek onları takım komutanı ilan etti ve onlara ve diğer cariyelere temel askeri hareketleri gösterdi. Davullar çaldığında iki cariyeye bu hareketleri askerlerine yaptırmalarını söyledi. Ardından davulların çalınmasını istedi. Askerler yani cariyeler kikirdemeye başladı. Ciddiye almamışlardı. Sun Tzu, tamam dedi, bir kez daha gösterdi ve komutan olarak seçtiği cariyelere uyarıda bulundu, bunun önemini anlattı. Tekrar davullar çaldığında cariyeler bir kez daha kikirdemeye başlayınca, Sun Tzu kılıcını çekti ve şunu söyledi: Askerler komutanın söylediğini yapmayınca komutan emri açık biçimde tekrar etmekle yükümlüdür, ancak emir tekrar açık biçimde ifade edilip, yine de yerine getirilmezse alt kademedekiler sorumludur diyerek iki komutan cariyeyi orada infaz etti. Başka iki komutan seçerek hareketleri tekrar gösterdi. Kral savaşın hayatta kalma meselesi olduğunun bundan daha iyi anlatılamayacağına ikna oldu ve Sun Tzu’ya ordunun komutasını verdi.
Askerleri ile kendisi de başlarında Sun Tzu bir çok çarpışmaya katıldı. Genellikle düşmanın zayıf olduğu, küçük birlikler halinde bulunduğu yerlere saldırılar yapıyor, düşman ordusu kalabalık olarak harekete geçince Sun Tzu ve askerleri geri çekiliyorlardı. Sonradan Savaş Sanatı olarak anılacak meşhur kitabında yazdığı fikirleri uygulayarak, bugün gerilla taktikleri olarak bilinen vur kaç, düşmanı yanlış yönlendirme, güçlü düşmana açıktan saldırmama gibi taktiklerle Chu ordusunu yıprattı. Son savaşta Chu ordusu tüm orduyla bitirici harekata kalkıştığında, düşman bütün kuvvetleriyle yarı yoldayken, beklenmedik biçimde küçük bir orduyla düşman başkentine saldırdı, yarı yoldan dönen Chu ordusunu kuşatarak yok etti ve büyük bir zafer kazandı.
Aslında Sun Tzu şan şeref ve onur istemiyordu, sadece kazanmak istiyordu, bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdı. Bugün hala geçerli olan strateji kavramlarını bundan yaklaşık 2000 yıl önce ortaya koyan bu büyük komutan istemese de en büyük askerlerden biri olarak anılmaya devam etmektedir. Yazdığı Savaş Sanatı kitabı bugün sadece askeri alanda değil, iş dünyasında da değerli bir referans olarak kullanılmaktadır.
Askeri anlamda Sun Tzu'nun çok önemli bir takipçisi, Vietnam Savaşında Kuzey Vietnam ordusunun yani Vietkong Kuvvetlerinin başındaki Nguyen Giap'tır. Giap, Sun Tzu'nun kendisinden kat be kat güçlü Chu ordusuna yaptıklarına benzer şekilde aldatmaca, casusluk ve vur kaç taktikleriyle Amerikan Ordusunu büyük kayıplara uğratmış, ABD'de oluşan kamuoyu tepkisinin de yardımıyla kendisinden güçlü ABD ordusunun ülkeyi ve müttefikleri olan Güney Vietnam'ı terkedip gitmesini sağlamıştır.
Sun Tzu "herkesi hayran bırakacak şekilde düşmanı gösterişli biçimde yenerek zafer kazanmak başarı değildir" der. Büyük strateji ustasına göre esas başarı, düşmanı başarma şansının olmadığına ikna ederek kan dökmeden teslim olmaya ikna etmektir. Sun Tzu'nun strateji fikirlerinin iş dünyasındaki önemini ortaya koyan eser Savaş Sanatı kitabında yazılanları iş dünyasına uyarlacak şekilde Mark McNeily tarafından yazılmış olan "Sun Tzu ve İş Stratejisi Sanatı" diye çevirebileceğimiz "Sun Tzu and the Art of Business" kitabıdır. Bu kitapta tarif edilen 6 strateji Savaş Sanatındaki stratejilerin iş dünyasına uyarlanmış halidir. Buna göre:
1- Pazarı yok etmeden ele geçirmelisiniz: Fiyat rekabetine girmeyin, pazarın az hizmet verilen boş alanlarına hitap etmeye çalışın, rakiplerle mücadele pazarın tümüne kötü etki eder, çatışmalardan olabildiğince kaçının.
2- Rakibin güçlü olduğu alana saldırmayın: Rakibin güçlü yönüne saldırmak rakip için olduğundan çok sizin için maliyetli olacaktır. Gücünüzü rakibin zayıf olduğu, sizinle mücadele etmesinin zor olduğu alanlara odaklayın.
3- Rakibiniz hakkında olabildiğince çok bilgi edinin, onun stratejisini, yöntemlerini öğrenmeye çalışın, buna karşılık aynı stratejinin size uygulanmasını önlemek için aldatma taktiklerine başvurun.
4- Önceden iyi bir hazırlık yaparak, harekete geçtiğinizde süratle sonuç almaya çalışın ancak hazırlıklarınızı son derece gizli tutmak ta bu stratejinin önemli bir parçası.
5- İttifaklar ve Stratejik kontrol noktaları oluşturarak rakibinizi istediğiniz yönde davranmaya yöneltin: Rakibi tarafından savaş alanına çekilmektense, siz istediğiniz noktaya rakibinizin gelmesini sağlayın.
6- Liderlik özelliklerinizi geliştirerek çalışanlarınızın tam potansiyellerine ulaşmasını sağlayın. Sun Tzu’ya göre saygı duyulan lider akıllı, içten, insancıl, cesur ve disiplinli olmalıdır. Böyle bir lider için askerleri herşeyini ortaya koyar.

28.08.2018 geronimo
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın