TAC MAHAL

Babür İmparatorluğunun 6.Hükümdarı Şah Cihan'ın en çok sevdiği üçüncü eşi 17 yıllık evlilikleri olan Mümtaz Mahal (Ercimend Banu Begüm) varmış. Eşini her gittiği yere götürür, onun fikirlerine ve düşüncelerine çok önem verirmiş. Eşi, 14.çocuklarına hamileyken birlikte çıktıkları bi seferde doğum sancıları tutmuş. Ve yolda doğum yaptığı sırada Mümtaz Mahal orada vefaat etmiş. Eşinin ölümüne çok üzülen, yemeden içmeden kesilen ve günlerce yas tutan Şah Cihan kendini sanat eserleri yapımına yöneltmiş. Ve eşini ne kadar çok sevdiğini dünyaya kanıtlamak için eşine bir anıt mezar yaptırmaya karar vermiş. Dünyadaki en iyi mimarları ve tasarımcıları toplamış aralarında Mimar Sinanın talebesi İsmail Efendi ve işçilerle dahil toplam bu anıt için 22.000 işçi çalışmaya başlamış. Birçok yerden getirilen malzemelerin yanında mermer blokların her biri 2.5 ton ağırlığındaymış bu mermerlerin taşınmasında 1000'den fazla fill kullanılmış. Tasarlanan bu anıt çin kullanılan malzemeler olağan üstü olup gün doğumu ve batımında farklı renklere bürünür, yapının etrafında ve içinde yazılı Yasin Suresi ve Kuran'dan ayetler bulunurmuş. Ve geceleri ay ışığıyla beraber daha parlak görünen bu anıt efsanelerde bu eşsiz özelliğin kadınların, özellikle Mümtaz Mahal'in his değişikliklerini yansıttığını söyler. Tac Mahal'in yapımı 21.yıl sürmüştür. Aşk için yapılan en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilmiş ve dünyanın 7 harikasından biridir.
24.07.2017 Zekiye
2 3
Etkileyici olduğu kadar, büyük acıları da barındıran bir eserdir. Tac Mahal'i ziyaret ettiğimde, oradaki halktan, yaklaşık 1 metre x 1 metre boyutlarındaki mermer işlemelerin birbiri ile birebir aynı üretilmesi için bölgedeki mermer ustalarının çalıştırıldığını, işlemeleri birbirinin kopyası yapamadıkları takdirde ellerinin kesilmesi cezası verildiğini öğrenmiştim.

Agra'daki diğer olağanüstü eserler gibi Tac Mahal de ne yazık ki son derece ihmal edilmiştir ve bakımsızdır. Bu da biz insanoğlu için utanç vericidir.

Tac Mahal'in hemen yanındaki cami'de, namaz kılacakların duracakları yerler, seccade büyüklüğünde kesilmiş mermerlerle belirlenmiştir ve son derece muntazamdır. Müminler namaz ibadetini mermer üzerinde yerine getirmektedirler, iklim sıcak olduğu için ayrıca halı yoktur.

Tac Mahal'in kıyısında inşa edilmiş olduğu Yamuna Irmağı çok güzel bir ırmaktır. Eminim ki Himalayalardan getirdiği erimiş kar suları ile, eski yıllarda daha fazla su taşımakta ve insanlığa daha fazla fayda sağlamaktaydı. Küresel iklim değişikliği hakkındaki duyarsızlığımız burada da etkisini gösteriyor.
24.07.2017 Geni
2 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın