Türk Futbolundaki Yabancı Kontenjanı

Haftalardır bu konuyu nasıl yazsam diye düşünüyorum. Hala bulmuş değilim ama artık bir şekilde yazmam lazım. Bunu tetikleyen ise dahi teknik direktörümüz Ümit Özat'ın ta kendisi. Bulduğu muhteşem çözüm önerisi bizi 1970'lerin Brezilyası yapacak nitelikte. Cumhurbaşkanı'na seslenmiş. Yabancıyı yasakla, 5-10 yıl avrupaya kimseyi gönderme 10 yıl sonra Türk Futbolu bomba gibi döner. Ben buradan sayın Cumhurbaşkanımız'a sesleniyorum :
BU ADAMIN DİPLOMASINI YIRTIN LÜTFEN.
Herşey bir Galatasaray maçı sonrası Rıdvan Dilmen'in ateşlediği fitilin sosyal medya ile büyüyüp memleketin bir numaralı sorunu haline gelmesi ile başladı. Son iki sezon ilk üçe bile giremeyen, yerlillerinin kazan kaldırdığı, 3 yılda 5 teknik direktörün başını yediği bir ortamda hele hele takımın başına Tudor gibi tecrübesiz birinin geçesi herkesiniştahını kabartmıştı. Hatta sezon başında ki Östersunds FK faciasından sonra eller ovuşturulmaya başlamıştı. Ama yapılan nokta transferler ve bu transferlerin takıma uyum sağlaması başta Rıdvan Bey'i bütün herkesi tedirgin etti. Lafı uzatmadan konu döndü dolaştı yabancı sayısına geldi.
İstiklal Marşı'ndan başladı, Lucescu ile Milli takıma geldi, Başbakanımızın eşine kadar uzandı. Sonra içleri sızlayanlar mı dersiniz, parti mitinglerinde Galatasaray'a sallayanlar mı ararsınız, sadece rahatları bozulduğu ve forma için savaşmak zorunda kalan futbolcuların milli takım maçlarını bile alet ettiklerini bile gördük. Üzerine dahiane çözümler de bir birini kovaladı. Yok altyapıymış, rakam azaltılsınmış falan filan.
Ben Galatasaray taraftarıyım yıllarca Sabri'yi izledik sağ bekte. Tarık Çamdal, Salih Dursun, Veysel Sarı maliyetleri 7,5 milyon Euro civarında yıllık ödeneleri saymıyorum. Mariano 4 Milyon Euro, soruyorum bu adamların hepsi yıllarca oynadı hangisi Milli Takımı sırtladı? Sırtlamayı geçtim toplam kaç kez milli oldular? Selçuk Galatasaray'ı taşırken 2 Ysezon şampiyonlukta aslan payı ondayken kim kesebildi? Abdullah Avcı'nın sonu olmadı mı Selçuk? Asıl sorun yabancı oyuncu değil futbola yabancı oyuncu. Kimse kusura bakmasın onlarda kimliğinde Ay -Yıldız olan tembeller.
Gelelim içi sızlayanlara, olimpiyatlara sadece madalya alabilmek için giden sözde Türk sporcuları seyrederken, kazandıkları madalya sonrası ropörtajlarda Türkçe bile konuşamayanları görünce nereniz sızladı?
Gelelim ekonomik boyuta bu yıl Galatasaray neredeyse 35 Milyon Euroya sil baştan takım kurarken bundan 3 yıl önce Türkiyeden vasat 3 oyuncu alamıyordu.
Ozan Tufan 7 M Euro - Ndiaye 7,5 M Euro
Olcan Adın - 4 M Euro - Sophiane Feghouli 4,25 M Euro
Tarık Çamdal 4,75 M Euro - Mariano 4 M Euro
Serdar Aziz 4,5 M Euro - Pepe (Bonservissiz)
Eren Derdiyok 4 M Euro - Gomis 2,5 M Euro
Sefa Yılmaz 3,5 M Euro - Nasri 3,5 M Euro
Bunlar sadece yerli oyuncuların fiyatlarının yabancı olanlar ile karşılaştırması. Birde 2 yıl önceki yabancı oyuncu fiyatları varki hiç yazmayayım.
Gelelim oyuncu yetişmiyor kısmına hemen örnekle açıklayalım. Alt yapıdasın ve mevkin sağ bek. A tıkımda ki oyuncular Sabri, Salih Dursun, Tarık Çamdal, Veysel Sarı. Evet kimi örnek alacaksın? Yorumcuların cevabı hazır televizyon seyretsin Dani Alves var.
Milli Takım'a oyuncu yok kendi takımında oynayan kısmını ise İzlanda Milli Takımının bütün oyuncuları ülke dışında oynuyor. Yani forma için savaşıyor. Bakın bizde forma bulamayan ve adeta kovulan Emre Çolak bile Milli Takıma çağırıldı. Demek ki Lucescu'nun her takımdan 3 kişi almasına gerek yok. Oyuncular çalışmıyor, mücadele etmiyor, hazıra alışmışlar.
İstiklal Marşı konusu ise çok basit. Benim marşım maç öncesi söylenecek bir şarkı değildir NOKTA
Konuyu toprlamak gerekirse kaliteli yabancı oyuncunun çalışmak isteyen Türk oyuncuya asla zararı olmaz. Ama yurdumu yabancı çöplüğüne , Çin öncesi son durağa çevirenlerinde karşısındayım. Yabancı oyuncu sayısını azaltmak yerine TV'deki spor yorumcularına sınır getirilmeli, saçma sapan konuşan futbolcu eskilerini yasaklamalı, hiç bir başarısı bulunmayan, alt yapıdan bir futbolcu oynatmayan sadece diploması var diye kendine teknik direktör diyenlerin ALTYAPI diye çığırtganlık yapması yasaklanmalı, en önemlisi yabancı sınırı getirip Türk oyuncuları paraya boğmaktansa, vergilerin futbolcular tarafından ödendiği, çalışana formanın verileceği sisteme bir an önce geçilmelidir.
Türk futbolu ancak çalışarak mücadele ederek ve ekonomik disiplini sağlanarak kurtulur. Yoksa Finansal Fair Play yakamızı bırakmaz.
12.11.2017 Ozgur
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın