Türklerin kullandıkları takvimler

Tarih boyunca Türkler pek çok farklı takvim sistemi kullanmışlardır. Bunlardan Türkler tarafından oluşturulanlar 12 Hayvanlı Takvim, Celali Takvim ve Rumi Takvim'dir.

12 Hayvanlı Türk Takvimi
Türkler tarafından kullanılan ilk takvimdir. İskitler döneminden başlayarak Türklerin Müslümanlığı kabulüne kadar geçen sürede kullanılmıştır. Güneş yılı esaslı olup her yıl bir hayvan ile temsil edilir. Bu hayvanlar Sıçan, Sığır, Pars, Tavşan, Ejder, Yılan, At, Koyun, Maymun, Tavuk, Köpek, Domuz.

İçinde bulunduğumuz 2018 yılı Köpek yılıdır.

Hicri Takvim
Türklerin İslamı kabulünden sonra kullanmaya başladığı Hz. Ömer döneminde hazırlanmış ay yılı esaslı takvimdir. Bir yıl 354 gün olduğundan aylar zamanla farklı mevsimlere denk gelir. Başlangıç olarak Hz. Muhammed'in Medine'ye hicret ettiği yıl kabul edilmiştir.

Celali Takvim
Büyük Selçuklular döneminde Sultan Melikşah'ın emri ile mali işleri düzenlemek amacıyla oluşturulmuştur. Takvimi rubaileriyle ünlü bilgin Ömer Hayyam başında bulunduğu bir ekip hazırlamıştır. Güneş yılı esaslıdır.

Rumi Takvim
1840 yılından itibaren Osmanlı Devleti tarafından kullanılan, güneş yılı esaslı bir takvimdir. 1 Mart'ı yılbaşı kabul eder, Hicret olayı ile başlar.

Miladi Takvim
Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1 Ocak 1926 tarihinden itibaren kullanılan güneş yılı esaslı takvimdir.
25.01.2018 huso
4
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın