Xiaomi Redmi Note 4

Yaklaşık 8 aydır büyük bir memnuniyetle kullanmakta olduğum Xiaomi Redmi Note 4 telefonum ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak isterim. Deneyimlerim hakkında geniş bilgi için Geni'nin akıllı telefon tarihi yardımcı olabilir. 180-200 Avro civarındaki fiyatı ve 10 çekirdek işlemcisi ile, fiyat / performans parametresi mükemmel bir telefonu konuştuğumuzu belirtmek gerek diye düşünüyorum.

Öncelikle, bu yeni dönem dünyanın en çok uyum sorunu yaşadığım karakteristiklerinden birisine değineyim. Eskiden örneğin "Nokia aldım" dediğimizde, "Hangi Nokia?" sorusuna verdiğimiz "3310" yanıtı, yanıt olurdu. Ayrıca "Hangi 3310?" diye sorulması gerekmezdi. Artık Xiaomi Redmi Note 4 aldım dediğinizde, ayrıca "Hangi Redmi Note 4'ten aldın?" diye de sormak gerekiyor. Farklı farklı telefon modellerine neden aynı ismi verme gereği gördüklerini anlayamıyorum. Üstelik aradaki fark ufak tefek opsiyonel donanım farkları da değil. Örneğin CPU falan farklı. Kendi aldığım telefonun aklımdaki özelliklerini bir arkadaşımla değerlendirirken oluşan sohbet kargaşasından ötürü, aygıtımı tekrardan incelemek ve irdelemek istedim. CPU için ben 10 çekirdek diyorum, arkadaşım 8 çekirdek diyor falan. Böyle tuhaf bir durum oluştu.

Xiaomi Redmi Note 4 diye aradığınızda, aygıtların 8 çekirdekli bir CPU taşıdığını falan okuyorsunuz. Benim Settings -> About Phone seçeneklerini seçtiğimde CPU alanında gördüğüm ise Deca Core Max 2.11 GHz ibaresi. Anladım ki aynı adı taşıyan bir sürü Redmi Note 4 konfigürasyonu var.

Benim telefonumun tam adı Xiaomi Redmi Note 4 Mediatek High Edition.

Bu akıllı telefon, CPU açısından çok başarılı. Kullandığı CPU Mediatek MT6797 Helio X20. Bu CPU, taşınabilir aygıtlar için, çok iddialı tasarlanmış bir CPU. Öncelikle belirtmeliyim ki, çekirdekler 3 küme. Saat hızına göre 2.11 GHz kümesi, 1.85 Ghz kümesi ve 1.4 Ghz kümesi. Hangisinden kaç tane olduğunu bilemiyorum. Bu noktada, bazı çekirdeklerin 1.4 GHz gibi düşük hıza sahip olması, olumsuz bir önyargı oluşmasına yol açabilir. Ancak bu tamamen, ihtiyaç kadar kullanma, düşük CPU hızına sahip olduğunda bataryadan tasarruf etme amaçlı ortaya konmuş bir yaklaşım. Bu 10 çekirdek, her birisi aynı anda farklı bir işlemle meşgul olurken, bu işlemlerden örneğin telefonla sesli görüşme yapmak gibi sık kullanılan bir tanesi 1.4 GHz hızındaki bir çekirdek ile işini gerçekleştirirken, 2.11 GHz saat hızının bataryayı tüketeceğinden daha yavaş bir batarya tüketme performansı ile ve daha az ısı üreterek çalışıyor. Hepimiz bataryamızın uzun süre dayanmasından memnun oluruz, değil mi? Diğer yandan Facebook vb. telefonumuzda çok yoğun işlem yapan uygulamalar için ise 2.11 GHz hızındaki çekirdek kullanılıyor. CPU'yu tasarlayan mühendis ekip bunu, araba vitesine benzetmiş. Örneğin otobanda 5. viteste giderken, şehir içinde 2. viteste gitmek daha uygun oluyor. Bir anlamda, 3 vitesli bir CPU'muz var. Xiaomi'nin bu akıllı telefon için yaptığı CPU seçimini ben çok olumlu karşıladım. Gerçekten kullanım sırasında da, CPU performansından çok memnun kaldım. Herhangi bir uygulamada sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum.

CPU performansına paralel olarak, 4100 mAh'lik bataryanın da hem yüksek kapasitesi ile, hem aygıtın verimli kullanımı sebebiyle benim kullanım tarzıma rahat rahat yeterli geldiğini paylaşmalıyım.

Daha önce kullandığım akıllı telefonlar hep plastik kaba sahipti. Kullandığım Xiaomi Redmi Note 4 Mediatek High Edition aluminyum kapak ile geliyor. Aluminyum kapak, ısının aygıt içinden dışarı çıkarılmasında çok faydalı oluyor. Aygıtı kullanırken ısı problemi yaşamadım. Yalnız bunun getirdiği bir kayma problemi oldu. Telefonu tek elle tutmaya çalışırken, aluminyum kapaktan ötürü kayıyordu. Uzun süre (kılıf bulana kadar) çift elle kullanmak zorunda kaldım.

Her iki taraftaki kameralar da çok başarılı göründüler. Yalnızca çok yakın mesafedeki (5-10 cm gibi) nesnelerin fotoğraflarını çekerken odaklanmakta zorlandığını gözledim. Bu problemi diğer marka telefonlarda da gördüm. Orta mesafedeki (30 cm ila 5 metre gibi) nesnelere odaklanmakta çok başarılı. Uzak mesafede de fena değil. Örneğin, yüksek katlardaki satılık/kiralık daire ilanlarının telefon numaralarını okuyamadığımda, bu telefon ile zoom yaparak çektiğim fotoğraflarda, telefon numaralarını okuyabiliyordum.

Bu akıllı telefon, benim arzu ettiğimden daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunuyor. 3 yaşındaki oğlumuzun sağa sola rastgele dokunduğu zamanlarda video ayarlarında yaptığı bazı değişikliklerden ötürü, bazı video çekimlerimin ağır çekimde olduğunu ve seslerin anlaşılmadığını tecrübe ettim. Video formatı ile ilgili sorun yaşamadım. Redmi Note 4 ile çektiğim videolar, başka platformlarda da rahatlıkla çalıştılar.

64 GB'lık depolama alanı da günlük yaşantımı çok kolaylaştırdı. Bu telefonu kullanmaya başlamamın üzerinden 8 ay falan geçmesine karşın herhangi bir sorun yaşamadım. Halen de bol bol yerim var.

Küçük bebeğimiz, telefona biraz acımasız davranıyor. Sağa sol fırlatıyor. Bunlardan da pek olumsuz etkilenmedi. Açıkçası ben bu telefonun böyle atılacağını düşünemedim. Benim hazırlıksız yakalandığım bir riske karşı, çok başarıyla dayandı. Bebek sehibi ebeveynlere bu telefonu tavsiye edebilirim.

Çok yaygın olmadığı ve distribütör kanalı zayıf olduğu için, ekran koruyucu film, telefon kılıfı gibi gereksinimlerde biraz zayıf kaldı. Telefonu aldığım dükkanda bile ekran koruyucu film ve kılıf yoktu (pahallıya almak isteseniz bile yok). Yine de bir şeyler uydurmak mümkün oldu. Ekran koruyucu film olarak, yalnızca 1 model bulabildim. O da nano teknoloji bir üründe ve çok pahallıydı. Onu alırken maliyet biraz koydu ama sonradan çok memnun kaldım. Kılıf için ise 15 tane dükkan dolaştım. En son bir tanesinde buldum. Bulmak zor oldu ama bulduğum kılıftan çok memnun kaldım. Yukarıda değinilen kayma probleminden de kurtulmuş oldum.

Redmi Note 4, çift simli bir telefon. Üretici, bu konuda çok başarılı çalışmış. Simlerin birisi nano sim, diğeri mikro sim. 4G bağlantınız için hangi sim'i kullanmak istediğinizi, telefonunuzu kapatıp açmadan ve çok kolayca değiştirebiliyorsunuz. Bunu çok beğendim. Sim'lerden birisi ile görüşme yapılırken, diğer hatta gelen aramaya, telefonun kapalı olduğu mesajını veriyor, meşgul çalmıyor.

4G bağlantısı çok başarılı. 3G'de bazı sıkıntılar yaşadım, ama 3G'yi kullandığım operatörden mi kaynaklandı, telefondan mı kaynaklandı, anlayamadım.

Kullanırken hemen hemen tüm özelliklerinden memnun kaldığım aygıtın getirdiği sorunlara değinecek olursam;

Öncelikle bu bildirim çubuğu beni çok şaşırttı. İngilizce Torch denen (sanırım Türkçe'de Fener demişler) fonksiyon aygıtın kendi fonksiyonlarından birisi olarak geldi. Ekran kilitliylen bile, bu çubuğa erişip, Torch'u açmak mümkün oldu. Bebeğimiz, bu çubuğu açıp, orada Torch'u aktif hale getirdikten sonra bunu gözüne tutmaya bayılıyor. Bu sebeple, çok faydalı olsa da, Torch'u kaldırmak ya da ekran kilitli iken durum çubuğuna erişimi engellemek istedim. Redmi Note 4'te Torch'u iptal etmek de, ekran kilitliyken durum çubuğuna erişimi engellemek de mümkün değilmiş. Hayal kırıklığı yaşadım. Buna karşılık şöyle bir ara çözüm uyguladım. Settings -> Notifications & status bar -> Toggle positions seçimlerinden sonra, bildirim çubuğunda görünen 12 kısa yol arasından çıkardım ve aşağılara kaydırdım. Böylece bebeğimiz için bunu bulmak çok zorlaştı ama benim için de zorlaştı.

İkinci önemsediğim problem, kulaklık kullanımı ile ilgili oldu. Kulağın içine giren ve göbeğin etrafında bir sağa bir sola sallanan mikrofonu olan kulaklık - mikrofon ikilisi benim hiç memnun olmadığım bir tiptir. Sesimin karşıya gitmekte zorlandığını düşünürüm. Aynısı Bluetooth kulaklık - mikrofon ile ilgili geçerli. Bunun yerine, geleneksel PC kulaklık - mikrofon seti kullanmak isterim. Bulmak kolay olmadı! Telefonda kulaklık ve mikrofona aynı soketten erişim olduğu için, uzun araştırmalar yapmak zorunda kaldım. En son aradığım kulaklığı buldum. Tek soket ile, hem mikrofon, hem kulaklık bağlantısını yapan, mikrofonu da ağzımın önüne getiren modeli buldum. Bir kaç ay boyunca, olağanüstü bir memnuniyetle kullandım. Mikrofon göbekte değil, ağızda, kulaklıklar kulağın içinde değil, kulak kapağının etrafında, çok memnun kaldım. Ancak bir gün, küüüt diye memnuniyetim sona erdi. Telefonun soketi, becerisini yitirdi. Yaptığım araştırmalarda gördüm ki, bu modellerin böyle bir sıkıntısı var. Aygıt, bazen kulaklık varken var olduğunu algılayamıyor, bazen yokken var zannediyor. Bunun da çözümü yok. Ben bir kaç kez yeniden başlattım, kulaklık takılı değilken kulaklık takılı zannetmekten vazgeçince, kulaklıksız kullanmaya devam ettim. Bu problem, sanırım aygıtın yazılımı ile ilgili. Bu problem ortaya çıkana kadar, yolda yürürken, araba kullanırken, böyle bir kulaklık seti ile, berrak iletişim kurmak çok güzeldi. Şimdiden o günleri özledim :) Diğer telefonlarda bunu test etme olanağı bulamadım, bu yüzden diğer modellerin bu kadar yoğun bir kulaklık kullanımına dayabilip dayanamayacağını bilmiyorum.

Aygıtın çift sim kartlı olması çok güzel. Yalnız simleri takabilmek için, iphone'da olduğu gibi bir iğne sokmak gerekiyor. Bu iğne yokken, sim kartlerı değiştiremiyoruz. Yeni sim kart aldığımda sinir oldum :) Bir de daha kötüsü, telefonumu yeniden başlattığımda, simlerden birinin pin kodunu hatırlayamadığımda telefon açılmadı, yanımda iğne de olmadığı için sim kartı da çıkaramadım. Bir anda erişilemez duruma geldim, çünkü eşime telefon edip, evdeki karttan bana pin numarasını okumasını da istemem mümkün olmadı. Kendim eve gidip, kartı bulup, pin numarasını girmek zorunda kaldım.

Wireless bağlantıda bir dönem sıkıntı yaşadım. Bunun da wireless erişim noktasından mı, yoksa telefondan mı kaynaklandığını bilemedim. Bağlantı 2-3 dakikada bir kopup yeniden geliyordu. Videolu görüşmelerimi 4G bağlantısı üzerinden yapmak zorunda kalıyor ve 4G paketimi tüketiyordum. İnternette yaptığım araştırmalardan sonra, modemi kapatıp, telefonda ilgili ağı unutup, telefonu kapatıp, sonra modemi açmak, modem aktif olunca telefonu açmak ve wireless bağlantıya sıfırdan bağlanmak adımlarını izledikten sonra bu problem de tekrar etmedi. Oluştuğu zaman çok sinirlerim bozulmuştu.

Son olarak, her ne kadar ihtiyaç duymamış olsam da, garanti gerekseydi muhatap bulamayacağımı düşünmek tedirgin ediyor. "Diğer telefonlar markalarında muhatap bulduk da ne oldu?" sorusunun rahatsız edici yanıtı, tedirginliği gideriyor.

Mühendislik nosyonu ile baktığımda, oluşan problemlerin, aygıtı kullanılamayacak hale getirmeyişi, kendi fonksiyonlarını yerine getirememekle sınırlı kalmaları beni olumlu etkiledi.

Günün sonunda, Xiaomi Redmi Note 4 Mediatek High Edition telefonumdan memnunum. Bugünlerde ofis çalışanlarımız için 1 ya da 2 tane daha almayı planlıyorum. Bu fiyata bu güç ve bu güvenirlik, bence çok başarılı.
10.01.2018 Geni
2
Mi Pc Suite uygulamasının geliştirilmesi durdurulmuş. Android sürüm 6 (marshmallow) ve üzeri işletim sistemi kullanan modeller, bu uygulamadan yararlanamayacak. Eski sürüm Android kullanan modeller Mi Pc Suite kullanmaya devam edebilecekmiş.

Xiaomi gibi büyük bir firmaya ve kullandığım akıllı telefonun üstün kalitesine yakıştıramadım.
04.07.2018 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın