Yazılım mühendisliğinde payload nedir, ne ifade eder?

Payload ifadesi, bir veri transferinde (kablolu, kablosuz ağlar üzerinden) son kullanıcının ilgisini çekecek, yani işe yarayacak kısmı ifade eder.

Bir benzetme ile açıklayacak olursak: Size bir mektup gönderildiğinde, bu mektup bir zarfın içinde gelmektedir. Sizin ilginizi çeken kısım mektubun kendisidir, ancak bu mektubu aktarabilmek için bir zarf içine konulması, üzerine bir pul yapısştırılması vs. gerekmektedir. Payload, burada mektubun kendisi olmaktadır. Aynı şekilde, veri aktarımı sırasında da, hangi verinin neyle ilgili olduğu, nereye gönderildiği gibi bilgiler yer almaktadır. Payload bunlar dışında kalan, esas bilgidir.

İngilizce bir ifade olan payload, nakliyat sektöründen devralınmış bir ifadedir. Örneğin bir kamyon kum taşımak gerektiğini düşünelim. Son müşteri, yalnızca ona teslim edilecek kumla ilgili bedeli ödemek ister, ancak nakliye şirketi, kamyonun, sürücünün de bu süreç içerisinde hareket edişiyle ilgili maliyet altına girmektedir. Ancak müşteriden yapılan tahsilat bu kum ile ilgili olduğu için kum "pay-load" yani "ödenen yük" olarak adlandırılmıştır. Yazılım dünyası da bu ifadeyi kendine adapte etmiştir.
17.08.2017 dombili
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın