Yin ve Yang

Çin kültüründe karşıtların birlikteliğini temsil eden, dairesel olarak simetrik ve birleştiğinde daire oluşturan biri siyah diğeri beyaz iki şekilden oluşan sembol. Şeklin iki parçasından Siyah olanı Yin'dir. Dişi, karanlık, gölge, gece, yeryüzü ve ayı temsil eder. Serindir ve yumuşaktır. Ancak tek başına var olamaz, karşıtıyla birlikte var olmalıdır. Beyaz olan Yang ise Erkeği, aydınlığı, gündüzü, gökyüzünü ve güneşi temsil eder. Sıcak ve kurudur. Birbirini var eden zıtlık kavramı Çin felsefesinin diyalektiğini oluşturur. Nasıl ki gece ve gündüz birbirlerini anlamlı kılıyorsa, her kavram bir şekilde anlamını karşıtına borçludur. Karşıtlıkların dengesi ise Çin felsefesinde en büyük güçtür. Çinli düşünürler çoğu problemin yin yang dengesinin bozulmasından kaynaklandığını savunurlar, örneğin 21 Haziran ve 21 Aralık en çok sorun yaşadığımız, hastalandığımız günlerdir. Bu günlerde gece ve gündüzün dengesi bozulmuştur. Taoculuk felsefesinin kurucusu Lao Tse, insanların yaşadıkları sorunların aşırı aktif çözüm yöntemleri arayışından kaynaklandığına dair görüşünü de aslında Yin yang dengesinin bozulmasına dayandırmaktadır. Ona göre insanların problemleri çözmek için aşırı sabırsız ve aktif davranmaları, belki de şartlar olgunaştığında kendiliğinden çözülecek problemi daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Bu yüzden aktif müdahale veya pasif bekleme konusunda insanların bir denge gözetmesi uzun vadede daha iyi sonuç verecektir. 20. yüzyılda Batıda Doğu felsefesine ilgi sonucunda Taocu pasifist yaklaşım oldukça taraftar bulmuştur (aslında Lao Tse her durumda pasif kalmayı savunmamakta ancak dengeli bir yaklaşımı savunmaktadır). Pasifistler bir anlamda sorunlara aktif müdahale etmeyerek en azından onların daha da büyümesine sebep olmadıklarını düşünmektedirler. Yine Çin tıbbında Yin ve Yang kavramının izlerini görmekteyiz. Çinlilerde vücudun üst kısmı ve arka tarafı Yang'ı temsil ederken, aşağı kısım ve ön tarafı Yin olarak kabul edilmiştir. Hastalık belirtileri olan soğuk ve sıcak hisleri de sırasıyla Yin ve Yang ile açıklanmaktadır.
Yin Yang kavramı ve onu sembolize eden şekle yazılı kayıtlarda sıkça görmekteyiz. 10. yüzyıl Çin kaynaklarında tercümesi, "Bölünmüş daire" anlamına gelen Tajitu kelimesi yanında Yin yang şekline rastlanmakla birlikte kavramın ve benzer bir sembolün çok daha eskiye dayandığı tahmin edilmektedir. Ayrıca Keltlerde (bugünkü İrlanda ve batı Avrupanın eski halkı ) ve Etrüsklerde de bu simgenin olması ilginçtir; ancak her iki kültürde bu sembollerin, Çin felsefesindeki ile aynı anlama gelip gelmediği (yani aralarında bir bağlantı olup olmadığı) konusunda net bir bilgi yoktur.
Bilgisayarlarda kullanılan Unicode karakter setinde, Çeşitli Semboller bloğunun U+262F kodunda (YIN YANG) işareti olarak yer almaktadır.
31.08.2018 geronimo
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın