Yürürken düşünmenin oturarak düşünmekten daha üretken olması

Ben düşünmeye ihtiyaç duyduğumda yürüme eğilimi gösterdiğimi gözledim. Açık ya da geniş bir alanda olmasam da, evin içinde bile ayağa kalkarak odadan odaya yürümeye başladığımı görüyorum.

Toplumumuzda yaygın görülen psikolojik şiddet probleminin bir uzantısı olarak, düşünmek için yürümeye başladığımda kınanıyorum. Ülkemizde bolca bulunan filozof! kitlesi saniye kaçırmadan homurdanmaya başlıyor, "Yine başladı deli danalar gibi", "Otur yerine, dolaşma salak salak" vb.

Geçtiğimiz günlerde Stanford Üniversitesi'nin bir çalışmasından haberim oldu. May Wong tarafından kaleme alınan makalede belirtildiği üzere, Stanford Üniversitesi'nde oturarak düşünme ve yürüyerek düşünme karşılaştırması yapılan bir çalışma yapıldığını öğrendim. Çalışma sonucuna göre yürüyerek düşünmenin daha verimli ve üretken olduğu tespit edilmiş. Ben bilmiyordum, makaleyi okuyunca öğrendim, Apple'ın ünlü CEO'su rahmetli Steve Jobs ve Facebook CEO'u Mark Zuckerberg bazı toplantılarını yürüyerek yaparmış. Yürüyerek düşünmenin özellikle beyin fırtınası tipi analizlerde çok faydalı olduğu tespit edilmiş.

Tabi tüm bunlar oturmaktan vazgeçmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. İşi gücü bırakıp yürümeye başlamak çözüm değil. Bu yazıyı okuyunca yürümeye başlayan insanlardan oluşan bir şehir geldi gözümün önüne, çok komik olurdu :)
03.08.2017 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın