Dilber Ay

Asıl adı Dilber Karakaş, sahne adı Dilber Ay olan Türk Halk Müziği sanatçısı, televizyon programı sunucusu ve sinema oyuncusudur.

Dilber Ay, 1956'da Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dünyaya geldi. Daha sonra ailesi ile birlikte önce Ankara'ya, sonra Düzce'ye taşındı. Ailesi Halep'ten Gaziantep'e, Gaziantep'ten Kahramanmaraş'a göç eden bir aşiretin parçasıdır. Düzce'de henüz 13 yaşında iken kendisinden yaşça çok büyük birisiyle evlendirilmiştir. Bu evliliğinden 2 çocuk sahibi olmuştur ve bu eşinden ayrılmıştır.

Evlenmesinden hemen önce güzel sesli yetenekleri keşfetmek amacıyla çalışma yapan radyo yetkililerinin Düzce ziyaretinde şarkı söyleyen Dilber Ay, birinci olduğuna ilişkin mektup henüz ailesine ulaşmadan önce evlendirilmiş, mektup, kendisi hamileyken baba evine ulaşmıştır. Bu durum ailesi tarafından olumsuz karşılanmış, Dilber Ay Ankara'daki yetkililere ulaşmak için evden kaçarak Ankara'da yaşayan kız kardeşinin yanına gitmiştir. Ankara Radyosu yetkilileriyle görüşmek istediğinde önce içeri alınmamış, mektubu gösterdiğinde görüşmesine izin verilmiştir. Bu görüşmesinden olumlu sonuç alamamıştır. Düzce'deki eve geri döndüğünde ise kendisini şaşırtacak şekilde, ailesinden olumlu tepki almıştır. İlk görüşmeden 1 hafta sonra babasıyla birlikte giderek yetkililerle görüşmüştür. Bu vesileyle 1972'den itibaren müzik dünyasına ilk adımını atmıştır.

1974'ten itibaren sayısız albüme imza atan Dilber Ay, kendisini barak tarzı müzik yorumlama konusunda en iyiler arasında görmektedir. "Hacı ağa", "tavukları pişirmişem", "zorunda mıyım?" popülerlik kazanan eserler olarak öne çıkmıştır. "Zorunda mıyım?" şarkısı, Şahan Gökbakar ile birlikte Turkcell için reklam amaçlı da yorumlanmıştır. Cüneyt Özdemir'in hazırladığı 5N1K programında, "en çok istek alan şarkınız hangisidir?" sorusuna verdiği "Zorunda mıyım?" yanıtının sunucu tarafından yanlış anlaşılması, hafızalarda yer eden olaylardan birisidir.

2006 yılında çekilen, Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez tarafında yönetilen Beynelmilel filminde Arzum Çilem rolünü oynayan Dilber Ay, 14. Altın Koza Film Festivali'nde, 2007 yılında, "en iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülüne layık görülmüştür.

Almanya'da yaşadığı yaklaşık 10 yıllık dönemde 2 kez cezaevinde kalmıştır. Flash TV'de Kadere Mahkumlar programını Devran İskender ile birlikte sunmuştur. Bu programı yaparken aldığı mektupların kendisini çok duygulandırdığını, kendisini ağlatan çok sayıda dram mektubu geldiğini belirtmiştir.

Başarılı kariyeri boyunca çok para kazandığını, ancak bir rahatsızlığı sırasında kendisinden hastanede iken alınan bir imza ile evlerinin elinden alındığını belirten sanatçı, son olarak Düzce depreminde yıkılan evinde sonra, gecekondu tarzı bir evde yaşamını sürdürmekteydi. Bu evde mutlu olduğunu belirtmekteydi.

3 çocuk annesi Dilber Ay, "Dünyayı İyilik Kurtaracak" platformunun Yenidoğan sorumluluğunu yapmaktaydı.

Akraba ziyareti için geldiği Ankara'da kalp krizi geçiren sanatçı, kaldırıldığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 29 Nisan 2919'da hayatını kaybetti.
30.04.2019 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın