Katalonya'da neler oluyor?

Barcelona'da yaşayan birisi olarak kısaca özetlemeye çalışayım:

27 Ekim 2017'ye kadar Katalonya'da iktidarda olan koalisyon (sanırım azınlık hükümetiydi ama koalisyon gibi işte), 1 Ekim 2017'de Katalonya'nın bağımsızlığını bir referandumla oylamak istediler. İspanya anayasa mahkemesi, böyle bir oylamanın anayasada yeri olmadığını söyleyerek bunun yapılamayacağına karar verdi. Bunu kabul etmeyen Katalan yönetimi, tartışmalı bir referandum yaptı (polis oylama noktalarını kapatmaya çalışırken, "Hayır" oyu verebilecek çoğu insan sandıklara gitmedi). Oylama günü, polisin kimi noktalarda orantısız güç kullanması sonucu yaklaşık 800 kadar kişi yaralandı, polis hem İspanya'da hem de Avrupa'da tepkiyle karşılandı, ancak İspanyol hükümeti polis şiddetiyle ilgili herhangi bir girişimde ne yazık ki bulunmadı.

Sonuç olarak, İspanya tarafından tanınmayan, ve Katalonya makamlarınca %40 küsur katılım olduğu açıklanan bir oylamada, bağımsızlığı tercih edenlerin çoğunlukta olduğu açıklandı.

Bunu takip eden günlerde, İspanya ve Avrupa, ya da dünyada pek taraftar bulamayan Katalonya yönetimi, 10 Ekim'de, "bağımsızlığı ilan ettiklerini, ama bunun sonuçlarını askıya aldıklarını" duyurdular (bundan ne İspanya yönetimi, ne dünya devletleri, ne de ben pek bir şey anladım).

Bunun sonucu olarak, İspanya hükümeti, resmi bir yazıyla Katalanlardan "bağımsızlık ilan edip etmediklerini" netleştirmelerini istedi. Katalan başkan Carles Puigdemont, muhtemelen zaman kazanmak için, kendisine verilen iki farklı son tarihte de, polis şiddeti vs. konulardan dem vurup, net bir açıklama yapmaktan kaçındı.

İspanya'nın geriye kalan bölgelerinden gelen baskılar sebebiyle de hareket etme mecburiyetinde hisseden başbakan Mariano Rajoy, "bağımsızlık ilanı geriye alınmazsa", Katalonya özerk bölgesinin özerkliğinin geçici süreyle askıya alınacağını duyurdu.

Bunu bir şantaj olarak niteleyen Puigdemont, yerel meclisin neredeyse yarısının protesto ettiği bir oturumda, 27 Ekim 2017 günü, bağımsızlık ilanını oyladı ve bağımsızlık ilanını gerçekleştirdi.

Bundan birkaç saat sonra, İspanya başbakanı Mariano Rajoy, meclisin fesh edildiğini ve yeni seçimlerin gerçekleştirileceğini, ve söz konusu seçimlere kadar kilit Katalan kurumlarının, Madrid'ten atanan yetkililer tarafından yönetileceğini duyurdu.
27.10.2017 dombili
1
Arnavutluk'tan bakış ise;
Politik erk bağımsızlığı tanımasa da, İspanya Kosova'yı tanımadığı için, halknarasında Katalonya'nın bağımsızlığına sempati ile bakılıyor.

Dünyada ise, ABD ve AB Katalonya'nın bağımsızlığını tanımayacaklarını duyururken, İskoçya yerel hükümeti ve Korsika yerel hükümeti Katalonya'nın bağımsızlığına sıcak baktıklarını beyan ettiler.

İspanya içerisinde ise 1978 anayasasının zaten çok büyük zorluklarla oluşturulduğu yönünde bir yaygın kanı, buna meydan okuyan bir tavrın, Katalonya ile sınırlı kalmayan problemleri tetikleyebileceği ve İspanya genelinde bir belirsizlik doğurabileceği yönünde bir kaygı varm
27.10.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın