Mazda 3 2017 5 kapı ile Renault Clio 2017 karşılaştırması

Bu sene içerisinde 2017 model bir Mazda 3, 5 kapı araba aldım. Daha önce Mazda 2 de kullandığım için açıkçası üzerinde fazlaca düşünmeden yaptığım bir tercih oldu. SUV olarak geçen (sport utility vehicle kısaltması) arabalara özendiysem de, büyük bir şehirde yaşayan biri olarak onlardan birini almayı düşünmedim. Son tahlilde değerlendirdiklerim Nissan Juke ile Mazda CX-3 oldu (bunlar da Türkçe'de kompakt SUV diye geçiyormuş, neresi Türkçe ise).

Hem Nissan Juke hem de Mazda CX-3 benim açımdan arka koltukların konfor düzeyi nedeniyle sınıfta kaldılar. Açıkçası arkaya bindirdiğim kişiler son derece rahatsız gideceklerse, iki kişilik de bir araba alabilirim, çok da lazım değil rahatsız arka koltuklar.

Uzun sözün kısası, arka koltukları ile birlikte 3+1 daireyi andıran 2017 Mazda 3, 5 kapılı arabamızı aldık. Şu anda yaklaşık 2300 km.ye gelmiş bulunuyorum. Hem araba üreticisinin tavsiyesi, hem de arkadaşlarımdan aldığım öneriler doğrultusunda, arabayı ilk 1000 km. boyunca fazla zorlamadım. Yani kalkarken arabayı bağırtmadım, yokuşlarda arabayı bağırtmadım, otobanda seri bir biçimde hızlanmaya çalışıp motoru bağırtmadım. Ya da benzer şekilde, arabayı kısa sürede freni kökleyerek durdurmaya çalışmadım. Buna rağmen, şu anda 80-90 km. hız ile giderken, gaza sonuna kadar basmama rağmen (pedal duvara dayanıyor), 120 km. hıza çıkmam zaman alıyor, yaklaşık 20-25 saniye.

Geçtiğimiz günlerde tatile çıktım. Hangi arabayı kiralayayım diye fazla da kasmadan bir araba kiraladım. Teslim almaya gittiğimizde bize bir Renault Clio 2017 verdiler (galiba ben Nissan Micra seçmiştim). Açıkçası fena bir araba değil. Dışarıdan ilk baktığınızda iki kapılı spor bir araba gibi görünüyor. Belli ki bu özellikle yapılmış, arka kapıların kapı kolu üst kısımda ve adeta kamufle edilmiş. Ben ilk bakışta bulana kadar bir bocaladım. Uzaktan ya da dışarıdan bakarken arabanın hilesini bilmiyorsanız, iki kapılı zannedebilirsiniz (özellikle tek kapı Toyota Yaris'lere çok benzemiş).

Neyse uzatmayayım, bu araba 900 motor. Benim kendi Mazda 3'üm ise 1500 motor. Dedim hapı yuttuk, bizimkini zor hızlandırıyoruz, bu bakalım nasıl olacak. İşin ilginci, kiraladığım bu arabayı da 1600 km. civarında kiraladım, yani hemen hemen benim arabayla aynı kilometrede. Yola çıktım, arkadaş araba kuş gibi! Benimkini saatte 120 km. hıza nasıl çıkarayım diye düşünürken, bu Clio ile sık sık kendimi 130-135'e çıkmış ve fren yaparken yakaladım. Bunun üzerine huylanıp arabanın ruhsatını bir daha kontrol ettim, araba gerçekten de 900 motor! Açıkçası bu farka hala kafam basmıyor, benim araba 1500 motorken neden bu kadar yavaş hızlanıyor anlamadım ama biraz daha zaman vereceğim, belki motorun daha da açılması gerekiyordur. Bir yandan da bir yerinde bir ekonomi modu düğmesi var da bir tarafımla ona mı çarptım diye de düşünüyorum, kılavuzu tekrar gözden geçirmem gerek.
06.08.2017 dombili
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın