Neye meyve neye sebze denir?

Herhalde hepimizin bilgili olduğundan emin olduğu bir konu varsa o da neyin meyve neyin sebze olduğu konusudur. Peki, gerçekten de neyin ne olduğunu biliyor muyuz?

Domates bir sebzedir, değil mi? Herhalde bir televizyon programında "aslında meyve yemek çok yararlı" diye bir şey duyduğunuzda gidip domates yemeyi düşünmüyorsunuz.

Ya da bal kabağı. Ege bölgesindenseniz ya da ailenizde Balkan göçmenleri varsa belki kabaklı börek yemişsinizdir. Bu sebzeli bir börek herhalde değil mi? Yani yerken meyveli bir börek yediğinizi düşünmüyorsunuz.

Gelgelelim, işin "biyolojik" boyutu öyle değil. Ne yazık ki hem domates, hem de bal kabağı aslında birer meyve. Çünkü bunlar çiçek veren bitkilerin yumurtalıklarından gelişirler ve içlerinde tohumlar vardır. Meyvenin biyolojik tanımı budur.

Öte yandan, bitkinin kendi gövdesini tükettiğimiz durumlarda, bunlara sebze adını veriyoruz. İlginç, değil mi?

Bununla birlikte, 19. yüzyılda, uyanık tüccarın biri, bu konuyu bir fırsata çevirmeye de çalışmış. ABD gümrüklerinde meyve üzerine uygulanan vergiler, sebze üzerine uygulanan vergilerden düşük olduğu için, bizim uyanık ithal ettiği domatesleri ülkeye meyve olarak sokmaya çalışmış ve olay Amerika'nın Anayasa Mahkemesi olan "Supreme Court"'a kadar yansımış. Günün sonunda, mahkeme heyeti oy birliği ile, kanunların genel kullanımı esas alacağını söylemiş ve domates mutfak kültüründe sebze olarak geçtiği için, vergisinin de sebze olarak ödenmesine karar vermiş.
09.09.2017 dombili
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın