Prof. Dr. Oğuz Manas

15 Ağustos 1934 İzmir doğumlu, değerli Türk bilim insanı. Türkiye'de bilişim çalışmalarının temelinin oluşumunda öncü rol oynamıştır.

Pek çok yayını, gerçekleştirdiği projesi, hayatına dokunduğu binlerce üniversite öğrencisi, İzmir'e ve Türkiye'ye kazandırdığı büyük ufuk ile unutulmazlar insanlarımızdan birisidir.

Lise eğitimini Karşıyaka Lisesi, lisans eğitimini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde alan Manas, aynı zamanda Ege Üniversitesi'nin 1 sıra numaralı (ilk) öğrencisidir.

Dönemin en seçkin öğrencilerinin buluştuğu Ziraat Fakültesi'nden sonra istatistik ile ilgili çokça çalışmalar yapmıştır. Bilgisayar kavramı dünyada ortaya çıktıkça, ilgili yeniliklerin dünya ile eş zamanlı olarak, hatta pek çok kez dünyanın geriye kalanından önce, ülkemizde hayata geçmesinde en büyük paylardan birisi Oğuz Manas'a aittir.

1970'li yıllarda Ege Üniversitesi Elektronik Hesap Bilimleri Akademisi'nin kurucu müdürlüğunü yaptı. Döneminin bilişim çalışmalarına eşdeğer çalışmaların yapıldığı bir enstitü oluşturulmasına önderlik etti. Türkiye'de ilk kez delikli kartların yerine klavye kullanılması gibi pek çok konuda bu enstitü öncü oldu. 1980'li yıllarda bu enstitü, bilgisayar mühendisliği bölümüne dönüştü.

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Türkiye'nin ikinci bilgisayar mühendisliği bölümü olurken, Prof. Dr. Oğuz Manas başkanlığında Türkiye'nin bu alandaki öncü kurumu olmaya devam etti. Örneğin, Türkiye uluslararası ağlara ilk kez Ege Üniversitesi üzerinden İtalya'ya bağlanarak bu tecrübeyi yaşadı. (Bu bağlantı paket anahtarlamalı değil, devre anahtarlamalı olduğu için teknik olarak internet adını taşımasa da, sosyolojik olarak internet karakterini taşıyordu).

Aynı yıllarda kurulan Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi'nde Türkiye'de ilk kez elektrik ve telefon faturalarının bilgisayar yazıcılarında yazdırılması gerçekleştirildi. Hemen yanında bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bilgisayar destekli çalışmalar yapması sağlandı.

1991'de Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevinden ayrılan Oğuz Manas, 15 Ocak 1997'de Ege Üniversitesi'nden emekli oldu.

Emeklilik sonrasında Maltepe ve Kadir Has Üniversitelerinde dersler vererek akademik dünya ile ilişkisini sürdüren Oğuz Manas, iş dünyası ile de yakın ilişki içerisindeydi. Vestel, Havelsan gibi şirketlere verdiği danışmanlık hizmeti, bunlar arasında sayılabilir.

1976 yılında, TRT İzmir televizyonunun desteği ile gerçekleştirdiği futbol 1. liginde kimin şampiyon olacağı ve kimlerin küme düşeceğini tahminlemeye ilişkin çalışma, meslek hayatının ilginç olaylarından ve kilometre taşlarından birisidir. Devre arasında Fenerbahçe'nin 5 puan farkla lider olduğu, Balıkesirspor'un 4. sırada olduğu devre arasında yapılan istatistik ve olasılık hesaplama çalışmasında İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şeklinde 4 sınıfta değerlendirilen takımların geçmişte yaptıkları maçlar ve hava durumu ile ilgili verilerin işlenmesiyle gerçekleştirilen projede, o güne kadar hiç şampiyon olmamış olan Trabzonspor'un şampiyon olacağı, Balıkesirspor, Ankaragücü ve Göztepe'nin küme düşeceği tahmin edilmiştir. Sezon sonunda Trabzonspor şampiyon olurken, Balıkesirspor ve Ankaragücü küme düşmüştür. Bu sonuçlardan sonra pek çok tebrik mektubu ve tehdit mektubu alan Oğuz Manas, projeyi durdurma kararı almıştır.

Çok iyi bir masa tenisi oyuncusu olan Manas, ilerleyen yaşlarında da hemen hemen her gün masa tenisi oynamaya devam etmiştir.

Türk Milleti, değerli evladını 22 Kasım 2017'de kaybetti.

23.11.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın