Windows yerine Linux kurmak - Ubuntu deneyimi

Beni bilenler bilir, Windows güncellemeleri hayatta en nefret ettiğim şeylerin başında gelir (internet / bilgisayar odaklı bir iş yaptığım için hayatımdaki yeri gerçekten büyük).

Neyse, uzun sözün kısası Linux sürümleri genellikle oldukça istikrarlı oldukları ve sunucularda oldukça başarılı oldukları için (yıllarca yeniden başlatılmadan hizmet veren Linux sunucular var), ilgimi çekiyorlar. Kişisel kullanım için Apple ürünlerini mümkün mertebe tercih etmiyorum, bu da beni Linux'a mecbur bırakıyor. Nihayetinde yüzlerce de seçenek yok.

Ben Ubuntu'yu kendi topladığım bir bilgisayara kurdum. Açıkçası fazla komplike bir şey değil, ekran kartı ve ses kartı anakarttan. SSD hard disk, o kadar. Ubuntu'yu bir USB hafızaya kaydedip, bilgisayarı USB'den boot etmek yoluyla Ubuntu'yu kurdum. Bu aşamada Ubuntu oldukça başarılı, hiçbir şey yapmadan şak şuk ekran kartıymış, ses kartıymış, bilgisayarım kurulumdan sonra her şeyiyle açıldı (wi-fi adaptörüne de para harcamadım, LAN kablosu üzerinden internete de direkt bağlandı).

Açıkçası bu "Software Center" - "Yazılım Merkezi" beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Neyi nasıl kuracağınız tam olarak belli değil. Kimi yazılımlar bazı yazılım listelerinde ve sizin bu listeleri çeşitli yollarla sistemde tanımlamanız gerekiyor. Ya da kimi yazılımları direkt bir kurulum dosyası olarak indirip kurabiliyorsunuz, o durumda da .deb uzantılı dosyaları indiriyorsunuz. Böyle kurulum yaparken "Software Center" - "Yazılım Merkezi" yerine Gdebi ile Ubuntu'da .deb dosyası kurmak üzerine yazıma bakmanızı ve Gdebi kullanmanızı öneriyorum.

Sonuç olarak Windows'ta güncelleme için harcadığınız zamanın yerini Linux'la biraz boğuşmak alıyor ama en azından kendinizi de biraz geliştirmiş oluyorsunuz. Herkesin Ubuntu denemesini öneririm, zamanım olunca belki Ubuntu'da nelere gıcık olduğumu da anlatırım.
12.11.2017 dombili
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın