Yeni bir alışkanlık edinmek için atabileceğiniz adımlar

Hemen hemen herkes, zaman içerisinde kendilerine uzaktan bakar ve kendilerinde sevmedikleri bazı şeyleri değiştirmek, ya da uzun zamandır özendikleri bazı becerileri / alışkanlıkları kazanmak isterler. Bu hepimiz için son derece yararlı bir süreçtir ve bunu karambole yapmak yerine, nispeten sistemli bir şekilde gerçekleştirme şansınız vardır.

1. Bir alışkanlığı geliştirmeyi düşünür düşünmez başlamayın! Kendinize en az birkaç gün ötesine bir başlama günü belirleyin, böylece olaya hızlıca girip, hızlı bir şekilde enerjinizi tüketip vazgeçme olasılığınızı azaltabilirsiniz.

2. Kendinize bir cankurtaran seçin :) Yani, bu alışkanlığı geliştirmekle ilgili sıkıntı yaşadığınızda sizinle ilgilenecek ve sizin tümsekleri daha rahatça aşmanıza yardımcı olacak bir arkadaş belirleyin ve ona rolünü ve ondan beklentilerinizi anlatın.

3. Hangi durumlarda çabalamaktan vazgeçebileceğinizi düşünün ve bu durumları aşmak için zihinsel olarak hazırlık yapın. Diyelim ki daha çok sebze tüketmek istiyorsunuz. İşten yorgun geldiğinizde yemek hazırlayacak enerjiniz olmadığında gidip kebapları hüpletmemek için ne yapabilirsiniz? Örneğin biraz brokoli haşlayıp buzluğa atabilirsiniz. İdeal bir senaryo olmasa da, caymaya yaklaştığınızda sizi yerinizde tutabilir.

4. Bol bol su için! Vücudunuz susuz kaldığında beyniniz saçmalamaya daha meyilli olur.

5. Hangi zaman aralıklarıyla "mola" verebileceğinizi tasarlamaya çalışın. Daha çok sebze tüketmeye çalışıyorsunuz diye, hiç tereyağlı iskenderi götürmeyeceksiniz diye bir şey yok, suyunu çıkarmayın yeter. Örneğin ayda bir günü kendinize ödül olarak ayırın.

6. Küçük adımlarla başlayın! Birden yüklenip kendinizi yormayın ve olaydan soğutmayın. Daha çok sebze yiyeceğim diye yıllardır yediğiniz her şeyi bir kenara bırakıp marul arası maydanozlu brokoli yemeye kalkmayın. Her zaman yediğiniz şeylerin yanına önce biraz yeşil koyun, bir ay böyle gidin, ikinci ay porsiyonun ölçüsünü sebzeden yana biraz daha ayarlayın ve böyle devam edin. Unutmayın ki bu bir 100 metre yarışması değil, bir maraton.

7. Aynı anda birden fazla alışkanlık geliştirmeye çalışmayın! Bunu denemek sizi yoracak ve hızlı bir biçimde pes etmenize yol açacaktır. Bu tuzağa düşmeyin ve yalnızca bir yeni alışkanlık üzerine çalışın.
10.08.2017 dombili
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın