Alex de Souza



14 Eylül 1977 Curitiba (Brezilya) doğumlu, üstün yetenekli futbolcu. Fenerbahçe'li taraftarlar arasında Alex ismiyle tanınır. Ortaya koyduğu olağanüstü futbol zekasıyla "ama bir Alex değil" deyiminin Türkçe'ye girmesine yol açmıştır.

Futbola Coritiba'da başlayan Alex, Palmeiras, Parma, Flamengo, Cruzeiro formalarını giydikten sonra 2004 yılında Fenerbahçe'ye transfer olmuştur. Kariyerinin en uzun ve verimli dönemini 3 Haziran 2004'te transfer olduğu Fenerbahçe'de geçiren futbolcu, Fenerbahçe taraftarının sevgilisi olmuştur. Alex'in Fenerbahçe'ye yaptığı üstün katkıların anısına, taraftarlar, Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda Alex'in heykelini dikmiştir.

Fenerbahçe'nin çok büyük güçlükler yaşamasına yol açan 3 Temmuz Süreci başladığında pek çok yabancı futbolcu Fenerbahçe'yi terk ederken, Alex, sarı lacivertli renkler için ter dökmeye devam etmiş, takımın tüm olumsuzluklara karşın sportif olarak başarılı olmasında en büyük paya sahip olmuştur. Alex'in saha içi liderliğinde Fenerbahçe'nin sportif başarılar elde etmesinin, 3 Temmuz Süreci karşısında mücadele veren camiaya güç verdiği, taraftarları bir arada tutmakta en büyük motivasyon kaynağı olduğu düşünülmektedir.

Fenerbahçe tarihinin en çok gol atan futbolcusu Aykut Kocaman'ın teknik direktör olarak görev yaptığı dönemde, Fenerbahçe forması ile 171 golü bulunan ve bu rekoru kırmak üzere olan Alex kadro dışı bırakıldı ve sözleşmesi feshedildi. Böylece Alex, Fenerbahçe tarihinin en çok gol atan oyuncusu olma tacını takamaz iken, Aykut Kocaman da kendi rekorunu kıran futbolcunun teknik direktörü olmak gibi büyük bir onuru elinin tersiyle iten futbol figürü olarak tarihte hakettiği yeri almıştır. Fenerbahçe başkanlığı yaptığı dönemde kulübe çok büyük hizmetleri olan Aziz Yıldırım, bu konuda Aykut Kocaman'ı hata yapmaması konusunda uyarmak yerine, O'nun yaptığı hatanın parçası olmuştur. Gücünü ve becerisini topluma kabul ettirebilmiş insanlar, öncelikle kendi hataları için özür dileyici, sonra da başkalarının hataları için bağışlayıcı olurlar. Aziz Yıldırım'ın kendi hatası için özür dilemesi, ya da eğer Alex hata yaptıysa Alex'in hatası için bağışlayıcı olması beklenirken, o gücünü topluma kabul ettirememiş insanların tavırlarına benzer bir tavırla, Alex'e Fenerbahçe formasıyla jübile maçı bile yapılmasına izin vermeyerek, Fenerbahçe kültürünün temel karakteri olan vefa duygusuna ters hareket etmiştir.

Alex, Fenerbahçe'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra futbola başladığı yuvası Coritiba'ya dönmüş, burada kısa bir süre top koşturduktan sonra Coritiba formasıyla jübile yapmış ve futbol hayatına son vermiştir.

Gönül isterdi ki Fenerbahçe'ye kazandırdıklarının yanında, taraftarın yeri göğü Alex diye inlettiği bir jübile maçıyla futbola veda etsin. Ne yazık ki ortaya koyduğu olağanüstü futbol katkısıyla değil, ayrılmak zorunda bırakılış şekliyle daha çok konuşuldu :(

Beyefendiliği ve üstün futbol zekasını bir araya getiren ender oyunculardan olan Alex'i izleyebilen kuşağın parçası olmayı kendi adıma ayrıcalık saymaktayım.

İyi ki Fenerbahçe'de oynadın Alex.

İyi ki varsın.
07.08.2017 Geni
1
14 Eylül 1977 Alex'in doğum tarihi ve bugün 14 Eylül 2017.

İyiki doğdun Büyük Kaptan. Doğum günün kutlu olsun.
14.09.2017 Boncukbekir
Çok özledik onu
06.06.2020 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın