Avro

Tüm dünyada çeşitli isimlerle anılan, en yaygın olarak Euro şeklinde bilinen, Avrupa para birimidir. Avrupa Birliği ülkelerinde çeşitli isimlerle çağrılması sebebiyle isim birlikteliğini oluşturmak amacıyla, Türk Dil Kurumu tarafından Avro sözcüğü önerilmiş ve Türkiye'de resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İlk defa 16 Aralık 1995 Madrit zirvesinde kullanılan Euro (Avro) terimi, 1 Ocak 1999'da Avrupa Birliği ülkelerindeki muhasebe sistemine girmiş, daha sonra kağıt banknot ve bozuk para şeklindeki Avrolar ilk kez 1 Ocak 2002'de tedavüle girmiştir. Avro kullanmaya başlaması öngörülen Avrupa Birliği ülkeleri, Mayıs 2002'ye kadar geçişi tamamlamışlardır.

2018 yılı itibarıyla, 28 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 19'u Avro kullanmaktadır. Bir kaç yıl içerisinde çoğunluğu yenilerden oluşan diğer üyelerin de ekonomik kriterleri yerine getirmesi ve Avro kullanması mecburidir. Avrupa Birliği üyeleri dışında, Avro bölgesindeki ülkelerin deniz aşırı topraklarında, 4 tane mikro devlette (San Marino, Andorra, Monako, Vatikan) çift taraflı anlaşma ile ve 2 devlette (Karadağ, Kosova) Avrupa Birliği ile anlaşma yapmadan tek taraflı olarak Avro kullanılmaktadır. Avrupa Birliği, Karadağ ve Kosova örneklerinde olduğu gibi, kendi izni olmaksızın Avro'nun resmi para birimi olarak kullanılmasına sıcak bakmamaktadır. Bununla birlikte, küçük devletlerin resmi para birimi olarak Avro kullanarak ekonomilerini istikrara kavuşturmaya çabalamalarına da karşı çıkmamaktadır. Suriye, Zimbabve gibi bazı ülkelerde resmi para birimi olmasa da, günlük yaşamın akışında Avro kullanıldığı da görülmektedir.

Ağustos 2018 itibarıyla, Avro, ABD Doları'nın ardından en yaygın ikinci rezerv para birimi konumundadır. Avro, bu statüyü Alman Markı'ndan devralmıştır.

1 Avro 100 sentten oluşmaktadır.

21.08.2018 Geni
3
Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile para birliği anlaşmasına dahil mikro-ülkelerde 1 sent, 2 sent, 5 sent, 10 sent, 20 sent, 50 sent, 1 Avro ve 2 Avro değerlerinde madeni paralara sahip para birimidir. Bu madeni paraların rakam içeren tarafı Belçikalı tasarımcı Luc Luycx tarafından Avrupa'nın birliğini temsil edecek şekilde tasarlanmış olup diğer yüzleri ülkelerin merkez bankaları tarafından tasarlanmaktadır.

Merkez bankaları tasarımlarında serbest olmakla birlikte bazı koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunlar 12 yıldız içermesi, ilgili ülkenin adı veya kısaltmasının bulunması, ön yüzde (ortak) bulunan yazıların tekrar edilmemesi (Yunanistan örneğinde olduğu gibi, başka alfabe kullanılması durumunda tekrar edilebilmekte) ve tasarımı yapanın isminin baş harflerinin olması gibi koşullardır.

Bazı olaylarla ilgili Avro Bölgesi ülkeleri hatıra para bastırabilmektedir, ancak bu zaman zaman sorunlara da yol açabilmektedir. Örneğin Waterloo Savaşı'nda Napolyon'un yenilmesinin 200. yıldönümü ile ilgili Belçika'nın bastırdığı 2 Avroluk hatıra paraları Fransa tarafından durdurulmuş ve toplatılıp yok edilmiştir. Belçika bunun üzerine sadece ülkesinde geçen 2.5 Avroluk madeni hatıra paraları bastırmıştır.
26.08.2018 geronimo
3
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın