Bilgisayar seçimi için öneriler

İnternette dolaşan bilgisayar kurulumları, konuyla ilgili kişileri hayran bırakmakta. Öyle kurulumlar var ki, çenemizi yerden topluyoruz gördükten sonra. Peki kişiler kendilerine ne gibi parçalar seçmeli? Bu durum bilgisayarı kullanma amacınıza göre değişiklik gösteriyor. Çok basitçe bilgisayarın temel parçalarındam bahsetmek gerekirse;
- Anakart
- İşlemci
- Ram
- Depolama Ünitesi / Hard drive ya da SSD
- Ekran Kartı
- Cd/Dvd/Blu-ray sürücüsü
- Monitör
- Klavye
- Fare

Temel olarak biz oyunseverler, genelde oyun makinesi toplama meraklısıyız. Benim şahsi tercihlerim şu şekilde; Anakart için Asus, İşlemci her daim Intel, Ram için piyasaya uyum gösteriyorum, Hard drive Seagate, SSD için ise Kingston, Ekran kartı Nvidia, monitör samsung ya da lg, klavye ve fare için ise oyuncular için tasarlanmış çeşitli alternatfileri kullanıyorum.

Sıradan kullanıcılar için Anakart ile uyumlu olmasına özen gösterilerek, İşlemci, i3 ya da i5 olması yeterli olacakken, performans isteyen kullanıcıların i7 işlemci seçmelerinde oldukça fayda var. Ekran kartı ise sıradan kullanıcılarda 2 gb 128 bit gücünde olursa yeterli olacakken, performans arayanlarda 4 gb ve 256 ya da 512 bit'lik kartları tercih etmeliler. Ram çok önemli. Sıradan kullanıcıların bile bence en az 8 gb Ram ile kurulum yoluna çıkması gerekirken, performansçıların 16'dan aşağı hiç bir şey düşünmemeleri gerektiğinin kanaatindeyim. Burada önemli olan ise, tek Ram kullanmamak. Örneğin 8 gb'lik bir Ram kurulumu için 2 adet 4 gb'lik Ram kullanılması performansı olumlu şekilde etkileyecektir. Depolama ünitesi olarak herkese tavsiyem, işletim sisteminin SSD üzerine kurulması ve ikincil bir Hard drive ile depolama yapılması. SSD boyutunu kendinize yetecek kadar seçin fakat ikincil Hard drive mutlaka 1 tb olsun en az. Sürücüler artık sizin tercihinize kalmış. Monitör seçimlerinde ise sizi hem ekonomik olarak sarsmayacak ama makinenize de hakaret etmeyecek şekilde seçim yaparak hem kendinizi hem de makinenizi mutlu etmelisiniz.

Belki şimdi soruyorsunuz ilk yazacağını son yazmış diye. Anakart abi. Ben Asus kullanıyorum. Çok memnunum. Ama anakartınızı seçerken bir çok konuda dikkatli olmalısınız. Sizi gelecek geliştirmelerden alıkoymayacak bir Anakart seçerken, tüm parçalarınız ile tamamen uyumlu bir anakarta ihtiyacınız olacak. Aynı zamanda anakartınızdan üzerinde tüm portları bulundurmasını bekleyeceksiniz.

Seçim yapılırken iyi bir planlama yapmak lazım. Konunum uzmanı değilseniz parçalar elinizde patlayabilir. Örneğin sadece bir Power supply yüzünden sorun yaşabilirsiniz. En ucuz parçalardan biri olarak görünsede, sisteminizin elektrik ihtiyacını iyi hesaplamanız ve bu parçayıda ona göre seçmeniz gerek.

Ne diyelim, biz boza boza öğrendik. Sizede bilmiyorsanız kolay gelsin :)
16.09.2017 Jax
1
Şirketimizde Laptop Ekran, Batarya, Klavye gibi tüm yedek parça ihtiyaçlarımızı güvenerek temin ettiğimiz firmanın bilgilerini sizler için paylaşıyorum.
kaynak: https://www.notebookdepo.com/
30.01.2024 vkaran
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın